Manifestări comemorative la Timişoara, pentru cinstirea eroilor martiri ai revoluţiei din decembrie 1989

TIMISOARA, ROMANIA: La 17 decembrie 1989 muncitori, locuitori si studenti din Timisoara se indreapta spre Piata Operei rostind indemnuri la actiune impotriva dictaturii comuniste. ROMPRES Foto/ Constantin DUMA
TIMISOARA, ROMANIA: La 17 decembrie 1989 muncitori, locuitori si studenti din Timisoara se indreapta spre Piata Operei rostind indemnuri la actiune impotriva dictaturii comuniste. ROMPRES Foto/ Constantin DUMA

Timişoara îşi cinsteşte eroii martiri, la 28 de ani de la declanşarea Revoluţiei din decembrie 1989, care a dus la căderea comunismului. Manifestări comemorative au avut loc pe tot parcursul zilei, iar mâine în oraş va fi zi de doliu.
Sute de persoane au participat în această seară la Timişoara la un marş pe traseul revoluţiei organizat de suporterii echipei locale de fotbal, sub motto-ul „Eroii nu mor niciodată”. De asemenea, foşti revoluţionari din cadrul Asociaţiei ALTAR au ţinut o veghe cu lumânări pe treptele catedralei şi, ca în fiecare an, au format o cruce uriaşă din candele pe caldarâmul din Piaţa Victoriei, în amintirea celor căzuţi pentru libertate. Participanţii au rememorat momentele cele mai fierbinţi ale revoluţiei din decembrie 1989.

*

-: La Timişoara, până pe 2 ianuarie, se ajunge la 112 morţi, inclusiv persoane din judeţul Timiş moarte în altă parte, dar marea parte victime ale represiunii zilei din 17 decembrie. Groaznic a fost!
Reporter: Ce credeţi, a meritat jertfa?
-: Nu, n-a meritat.
-: Toate idealurile noastre s-au dus de râpă. Legalizăm corupţia, legalizăm prostituţia, legalizăm orice, dar adevărul şi dreptatea nu.
-: Decembrie ’89 a fost un pas spre libertate, este câştigul cel mai mare pe care l-au dat acele zile, într-adevăr, cu sânge, cu răniţi, dar na-a dat o speranţă.
-: În urmă cu 28 de ani, timişorenii au ieşit în stradă şi aici, în piaţa dintre Operă şi Catedrală, am stat în genunchi şi am spus Tatăl Nostru şi am zis, „Există Dumnezeu”. Am trăit asta.

*

La noapte, la Biserica Martirilor se va oficia o slujbă de priveghere pentru eroii revoluţiei pentru că mâine va fi zi de doliu la Timişoara./cpodea/menescu