2017. december 18

Csökkent a nyugdíjasok száma

Az Országos Statisztikai Intézet jelentése szerint ez év harmadik évnegyedében 5,224 nyugdíjast tartottak nyilván, ez pedig ezerrel kevesebb mint a megelőző évnegyedben volt. A nyugdíjasok és az aktív keresők aránya 9 a 10-hez, ami azonban vidékenként változó, Bukarestben 10 aktív keresőre jut 5 nyugdíjas, míg Teleorman megyében 7 nyugdíjas jut 10 aktív keresőre. Ugyanebben az időszakban az átlagos nyugdíj 1.106 lej volt, ami 8,2%-al magasabb, mint a megelőző évnegyedben volt. (Rador Hírügynökség)

Ma van a nemzeti kisebbségek napja Romániában

Ebből az alkalomból tegnap Botoşaniban az Örmények Egyesülete helyi szervezetének kezdeményezésére megszervezték a Nemzeti Kisebbségek Fesztiválját. A rendezvényen több nemzeti kisebbség, ugymint görögök, romák, olaszok, izraeliták, örmények, németek, magyarok szerbek és lengyelek előadóművészei képviseltették magukat (Radio România Actualităţi)

A parlamentben megkezdődött a jövő évi költségvetés törvényének a vitája

A képviselők és a szenátorok ma együttes ülésen megkezdték a jövő évi költségvetés törvényének vitáját. A jogszabály 2018-ra 5,5%-os gazdasági növekedést tervez, egy euró átlagos árfolyama jövőre 4,55 lej, az átlagos jövedelem összege pedig 2.614 lej lesz. A költségvetés törvényét Ionuţ Mişu pénzügyminiszter mutatta be és ezzel megkezdődött a jogszabály általános vitája. A kormánykoalíció kiegyensúlyozottnak és fenntarthatónak minősítette a költségvetést, míg az ellenzéki felszólalók úgy vélték, hogy a kormány túlbecsülte a befolyó jövedelmeket és nem lesz képes betartani a fizetés- és nyugdíjemelésre vonatkozó ígéreteit. (Radio România Actualităţi)

Államkötvények kibocsátására készül a Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium jövőre és 2019-re hozzávetőleg 8 milliárd euró értékű államkötvényt készül kibocsátani. Az erről szóló kormányhatározat tervezete megjelent a szaktárca honlapján. Az intézkedés révén a költségvetési hiányt és a köztartozások kiegyenlítését kívánja biztosítani a Pénzügyminisztérium. A szaktárca közlése szerint az eddig kibocsátott és vissza nem váltott kötvények értéke 19 millárd euró. Ebben az évben a kormány kétszer folyamodott hitelhez a nemzetközi pénzpiacokon és összesen 3 milliárd euró kölcsönt vett fel. Románia jelenleg kedvező feltételek mellett jut befektetői hitelekhez, miután mind a négy nagy hitelminősítőnél intézet jónak ítéli a gazdaság helyzetét. (Rador Hírügynökség)

Hegyek törvényét kezdeményezi Petre Daea, mezőgazdasági miniszter

A tárcavezető erről szombaton, a Vatra Dornei-en megrendezett Hegyi Fórumon beszélt – tájékoztatta hallgatóit a közszolgákati Rádió. Petre Daea arra bíztatta hallgatóságát, hogy vegyenek részt a jogszabály tervezetének kidolgozásában, hiszen azt az alföldön élők soha nem fogják megtenni helyettük. A miniszter elmondta, hogy Románia eddig soha nem fordított olyan sok pénzt a hegyvidék fejlesztésére, mint most és kár lenne, ha kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador