Revista presei internaţionale, 18 decembrie 2017

Mai multe ziare din străinătate relatează despre funeraliile Regelui Mihai I, dar una din principalele teme ale presei europene rămâne ieşirea Marii Britanii din UE.
Prin funeraliile de stat, „românii şi casele regale din mai multe ţări i-au adus sâmbătă un ultim omagiu Regelui Mihai I al României”, relatează ziarul spaniol ABC, cu menţiunea că „potrivit surselor Casei Regale, aproximativ 30.000 de oameni au trecut pe la Palatul Regal pentru a-şi lua rămas bun de la rege, în clădirea care în prezent găzduieşte Muzeul Naţional de Artă”. Jurnalul madrilen aminteşte totodată că la slujbă au asistat şi fostul rege al Spaniei, Juan Carlos şi regina Sofia. Ziarul britanic The Times informează că printre participanţii la funeraliile Regelui Mihai, un descendent al Reginei Victoria a Angliei, s-a numărat şi prinţul Charles. Liberation notează că „de la anunțarea decesului fostului monarh, mort de boală pe 5 decembrie în Elveția, s-au înmulțit omagiile populare, mărturii ale afecțiunii românilor pentru această personalitate respectată, pe fondul lipsei de stimă din partea clasei politice naționale”, în vreme ce The New York Times apreciază că „chiar dacă restaurarea monarhiei nu este o chestiune în discuție în statul membru al Uniunii Europene, Mihai le inspira un mare respect românilor, care îl priveau într-un contrast izbitor cu clasa politică, asociată de ei cu sărăcia și corupția”. Mai ales că, detaliază cotidianul new-yorkez, „moartea lui survine într-un moment de adânci diviziuni în societatea românească”, anul 2017 fiind scena unor „masive proteste de stradă (intermitente) contra tentativelor social-democraţilor de la guvernare de a submina lupta anticorupţie şi statul de drept”.
Printre marile preocupări din ultima vreme ale Uniunii Europene şi presei europene se remarcă ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. Un sondaj publicat de The Independent pare a arăta că astăzi rezultatul unui referendum privind Brexit-ul ar fi cu totul diferit, întrucât „mai mult de jumătate dintre britanici ar prefera să rămână în cadrul Uniunii, decât să iasă din bloc la sfârşitul lunii martie 2019”. În plus, menţionează The Independent, diferenţa între adversarii şi adepţii Brexit s-a majorat la 10%, aceasta datorându-se britanicilor care nu au participat la referendumul de anul trecut, conform aceluiaşi sondaj. Un alt ziar britanic, The Guardian scrie că adepţii britanici ai rămânerii în UE au acum şi un coordonator al tentativei de schimbare a opiniei publice pe tema Brexit. Lordul Malloch-Brown, fost adjunct al secretarului general al ONU şi ministru la Foreign Office, va încerca să unifice campaniile susţinute de militanţii pentru apartenenţa la UE, înainte de votul semnificativ al parlamentarilor britanici privind acordul Brexit pe care Theresa May îl va negocia cu Bruxelles-ul, vot care va avea loc în toamna anului viitor, informează The Guardian. Totuşi, nici tabăra adepţilor Brexit nu stă degeaba, după cum aflăm din ediţia duminicală a ziarului The Times, care publică un interviu cu ministrul de externe Boris Johnson. „După Brexit nu trebuie să devenim un ‘stat vasal'” al Bruxelles-ului, atenţionează fostul primar al Londrei care face apel la premierul britanic să negocieze un acord comercial care să-i confere Regatului Unit puterea de a nesocoti legile europene. Astfel, este de părere Boris Johnson, „guvernul trebuie să caute să maximizeze beneficiile Brexit” cu ajutorul unui „Brexit liberal”, plan pe care îl va prezenta săptămâna aceasta, notează The Sunday Times. Şi între timp, după cum consemnează cotidianul belgian Le Soir, „Consiliul European dă undă verde începerii fazei a doua a negocierilor cu britanicii privind condiţiile ieşirii din Uniunea Europeană”. Acelaşi Le Soir ne linişteşte totuşi că în Austria nu va putea fi organizat un referendum privind o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană, conform pactului de guvernare încheiat între dreapta şi extrema dreaptă. Un pact în cadrul căruia extrema dreaptă obţine ministerele de interne, apărare şi afaceri externe, iar şeful formaţiunii, Heinz-Christian Strache, îşi asumă funcţia de vicecancelar şi portofoliul funcţiei publice şi sporturilor, citim tot în Le Soir. „Populismul european este în continuare activ”, opinează Le Monde, iar The Guardian conchide că „Ascensiunea populismului în Europa este departe de a se fi încheiat, Austria fiind doar cel mai recent succes al său”.

Adriana Buzoianu, RADOR