THE NEW YORK TIMES: Mii de români îl plâng pe fostul rege Mihai

Mii de români s-au înșirat sâmbătă pe străzile Bucureștilor pentru funeraliile fostului rege al țării, Mihai, unul dintre ultimii șefi de stat europeni de pe vremea celui de al doilea război mondial care mai trăiau.

Născut în 1921, Mihai a condus România în două rânduri, a schimbat tabăra Germaniei naziste cu cea a Aliaților în cursul războiului și a fost forțat ulterior să plece în exil de capturarea țării de către comuniști în 1947.

El a murit în Elveția pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după ce se retrăsese din viața publică în 2016, din cauza unei boli grave.

Bisericile din București și-au bătut sâmbătă clopotele, iar persoane îndoliate, multe înlăcrimate, au aruncat cu flori albe spre procesiunea funerară, scandând „Regele Mihai” și „Jos comunismul”.

Au participat și membri ai familiilor regale europene, între care fostul rege al Spaniei Juan Carlos, prințul Charles al Regatului Unit, regele Carl Gustaf al Suediei și soția sa, regina Silvia.

Chiar dacă restaurarea monarhiei nu este o chestiune în discuție în statul UE, Mihai le inspira un mare respect românilor, care îl priveau într-un contrast izbitor cu clasa politică, asociată de ei cu sărăcia și corupția.

Moartea lui survine într-un moment de profunde diviziuni în societatea românească. Masive proteste de stradă contra tentativelor social-democraților (PSD) de la guvernare de a submina lupta anticorupție și statul de drept au avut loc, cu întreruperi, de-a lungul lui 2017.

Luna aceasta PSD și-a folosit majoritatea solidă pentru a aproba în camera inferioară o restructurare judiciară care amenință să plaseze sistemul de justiție sub control politic. Parlamentarii vor începe luni dezbaterea modificărilor de adus codului penal, despre care opozanții afirmă că vor deraia legea și ordinea.

Descendent al dinastiei germane Hohenzollern și văr al reginei Elizabeth a Regatului Unit, Mihai abia trecuse de 20 de ani când a luat parte la lovitura de stat din 1944 care l-a răsturnat pe conducătorul fascist, mareșalul Ion Antonescu.

România a rupt atunci alianța cu Germania nazistă și a trecut în tabăra Aliaților. Istoricii au afirmat că acțiunile lui e posibil să fi scurtat războiul și să fi salvat mii de vieți.

După prăbușirea comunismului, politicienii care se temeau de influența lui Mihai i-au blocat primele câteva tentative de a vizita țara, după decenii de exil în Elveția, Regatul Unit și SUA. El s-a întors în sfârșit în România în 1992 și și-a primit înapoi cetățenia în 1997.

Cu decesul său, relevanța familiei regale se va estompa probabil, din moment ce copiii săi nu prea au priză la public. Prințesa Margareta, fiica cea mare, rămâne custode al coroanei.

Articol de Luiza Ilie

https://www.nytimes.com/reuters/2017/12/16/world/europe/16reuters-romania-king.html

Traducere: Andrei Suba

THE NEW YORK TIMES (SUA), 16 decembrie 2017 (Reuters)