Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată de Senat

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prima din pachetul de acte normative privind justiţia, a fost adoptată ieri de Senat în calitate de cameră decizională. Documentul a fost votat doar de PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR au părăsit sala de plen. În plus, opoziţia a anunţat că va contesta proiectul de lege la CCR. Actul normativ a suferit câteva modificări faţă de forma adoptată în Camera Deputaţilor.
Una dintre modificări prevede că preşedintele României poate refuza o singură dată numirile procurorului general şi al şefilor principalelor parchete, motivând această decizie. Articolul 96, cel care reglementează răspunderea materială a magistraţilor şi eventualele pedepse, a suferit o serie de modificări prin adoptarea unor amendamente ale senatorului PSD Şerban Nicolae, respinse iniţial în comisia specială, dar care au fost reformulate şi acceptate de majoritatea senatorilor. Între acestea, amendamentul care prevede că eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor şi procurorilor doar în ipoteza în care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Şerban Nicolae declara în timpul dezbaterilor că prevederile referitoare la răspunderea magistraţilor nu reprezintă un abuz sau un act de presiune asupra lor.
Şerban Nicolae: „Răspunderea judecătorilor şi procurorilor nu este un act de represiune, nu este un act de răzbunare. Toţi funcţionarii acestei ţări răspund potrivit legii. Ceea ce v-am propus în materie de răspundere a judecătorilor şi procurorilor este o soluţie echilibrată. Dacă un funcţionar greşeşte la emiterea unei adeverinţe, se poate repara. Când se greşeşte în instanţă, nu mai unde să te duci”.
Proiectul de lege a fost criticat de opoziţie, care a anunţat că îl va contesta la CCR. Reprezentanţii PNL, USR şi PMP au cerut scoaterea lui de pe ordinea de zi a dezbaterilor, însă solicitările au fost respinse. Senatorul PNL Alina Gorghiu preciza că nimeni nu mai are încredere în bunele intenţii ale majorităţii în ceea ce priveşte modificările la legile justiţiei, care afectează independenţa sistemului judiciar.
Alina Gorghiu: „Le cer colegilor din majoritate să accepte dialogul şi dezbaterea, pentru că cel puţin noi, cei din PNL, vrem să explicăm tuturor românilor de ce această lege nu e o lege bună şi de ce nu o votăm. Tot astfel însă, cred că e obligaţia PSD să explice de ce consideră domniile lor că această lege este una bună, în ciuda tuturor contestărilor şi a tuturor criticilor”.
Proicetul de lege a trecut doar cu voturile PSD, ALDE şi UDMR. Reprezentanţii PNL şi USR au fost prezenţi la dezbateri, dar nu au votat, iar senatorii PMP au refuzat să participe la discuţii după ce le-a fost respinsă solicitarea ca legile justiţiei să fie dezbătute în sesiunea parlamentară viitoare./opopescu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 decembrie)