2017. december 21

A Mezőgazdasági Támogatások Kifizetési Ügynöksége ma megkezdte a gázolaj luxusadója ártámogatásának a kifizetését

Erre a célra 177 millió lejt bocsátott a kormány az intézmény rendelkezésére. A jogosultak a harmadik évnegyedben felhasznált gázolaj ártámogatását vehetik igénybe. A mezőgazdasági támogatásra azok jogosultak, akik ez év július 1 és szeptember 30-ika között használtak mezőgazdasági termelésre gázolajat a növénytermesztési, állattenyésztési illetve talajjavító ágazatokban. (Rador Hírügynökség)

A Bírák Tanácsa szervezéséről és működéséről szóló 2004/317-es számú törvény módosításának törvénytervezetét tárgyalja ma a Szenátus plénuma

A jogszabály általános vitája már tegnap lezajlott, ma a tervezet cikkelyenkénti megvitatására kerül sor. A kormánykoalíció szenátorai szükségesnek és hasznosnak tartják a tervezetet, míg az ellenzék bírálta azt. A jogszabály legvitatottabb pontja az, amelyik felállítana egy külön hatóságot, amelyik kizárólag a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozna. (Rador Hírügynökség)

Ma folytatódik a jövő évi költségvetés parlamenti vitája

Tegnap a képviselők és a szenátorok együttes ülésen elfogadták a közlekedési, oktatásügyi, honvédelmi és az egészségügyi tárcák 2018-as költségvetését. Az ellenzék által benyújtott több ezer módosító indítvány mindegyikét visszautasította a kormánytöbbség, így eddig a parlament a kormány által beterjesztett tervezetet fogadta el. A legtöbb módosító indítványt – több mint 1400-at – az Egészségügyi Minisztérium költségvetéséhez nyújtották be, de ezek közül egyet sem fogadtak el. A vita során Florian Bodog egészségügyi miniszter elmondta, hogy befejeződött a mentőautók vásárlásának programja és aláírták azokat a szerződéseket is, amelyeknek révén a kórházakat komputer tomográfokkal és mágneses rezonancia révén vizsgálatokat végző készülékekkel szerelik fel. (Radio România Actualităţi)

Ma reggel letartóztatták a kolozsvári Urulógiai és Veseátültetési Intézet két igazgatóját

Igazságügyi források szerint az eljárásnak köze van ahhoz az ügyhöz, amelyben Mihai Lucan sebésorvost öt millió lejes sikkasztással vádolják Az ügyészek ezzel kapcsolatban tegnap öt házkutatást tartottak, többek között a Lucan család magánklinikáján is. A mai nap folyamán több személyt – többek között Mihai Lucan professzort is – a fővárosi Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Kivizsgáló Ügyosztály (DIICOT) székhelyére fognak szállítani, ahol kihallgatják őket. A hatóságok azzal vádolják az orvosokat, hogy az Urulógiai és Veseátültetési Intézet drága készülékeit a saját klinikájukra szállíttatták és ott használták őket. (Radio România Actualităţi)

A tegnapi kormányülés fontosabb döntései

Sürgősségi kormányrendelet révén módosították és kiegészítették a közbeszerzésekre vonatkozó törvénykezést. Az intézkedés célja az, hogy egyszerűsödjön az eljárás, továbbá egyértelműsítsék és összehangolják a szabályozást – nyilatkozta a közrádiónak Bogdan Puşcaş a Közbeszerzések Országos Hatóságának elnöke.

A kormány döntött továbbá arról, hogy a háborús veteránok, azok özvegyei, valamint a háborús balesetet szenvedettek eddigi járandóságaikon felül a bérleti, fűtési és villamos-energia költségeik részbeni fedezésére ebben az évben 370 lejt fognak kapni. Ez 10,5%-os emelkedést jelent a tavaly megítélt költségtérítéshez képest. Az intézkedésnek 10.066 kedvezményezettje van. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR