La cimitirele, monumentele şi troiţele închinate Eroilor Revoluţiei din întreaga ţară sunt oficiate slujbe de pomenire

La cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară sunt oficiate slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa, în urmă cu 28 de ani, pentru libertatea poporului român. La Bucureşti, slujbe de pomenire sunt oficiate la troiţa din Cimitirul Eroilor Revoluţiei şi la troiţele de la Piaţa Universităţii. La Cimitirul Eroilor Revoluţiei este şi reporterul nostru, Bogdan Isopescu.
Reporter: În jurul orei 9:30 au început ceremoniile de aici, prin intrarea Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” în sunet de fanfară. O auzim chiar acum pe fundal. Este brigadă cu uniforme de ceremonie de la 1860, soldaţii au acele paltoane albastru închis cu epoleţi aurii, cizme înalte şi chipiu cu merişor deasupra. Exact aceleaşi uniforme pe care le-am văzut şi la ceremonia înmormântării Regelui Mihai. În acest moment, toată lumea aşteaptă să fie depuse coroanele de flori, toate autorităţile centrale le-au adus deja şi amintesc aici Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, dar şi asociaţiile revoluţionarilor. Însă, dincolo de ceremonia frumoasă, aici, la Cimitirul Eroilor, printre morminte sunt şi rudele şi prietenii celor care au căzut în decembrie ’89, oameni care au venit să aprindă lumânări pentru cei dragi. Am reuşit să vorbesc puţin cu cei câţiva dintre aceşti oameni şi îmi spuneau că în ciuda celor 27 de ani, durerea lor nu a trecut, vedeam lacrimi în ochii lor, mai ales când îmi spuneau că societatea românească de astăzi pare a fi uitat să preţuiască ceea ce i-au oferit Eroii Revoluţiei. Am vorbit cu mama unui tânăr care avea 19 ani când a murit în Piaţa Universităţii şi îmi spunea că mulţi dintre politicienii de astăzi fură din libertatea câştigată în ’89. Atât de aici.
Realizator: Mulţumesc! A fost în direct Bogdan Isopescu. În toată ţara se desfăşoară, zilele acestea, manifestări comemorative în cinstea martirilor din decembrie 1989: simpozioane, expoziţii, mese rotunde şi concerte./ilixandru/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 decembrie