Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism

În luna octombrie, velierul Andrew cu un echipaj format din opt români a luat startul, din Gran Canaria, în cea mai mare competiție de navigație trans-atlantică, Atlantic Rally for Cruisers (ARC), alături de alte peste 280 de ambarcațiuni din întreaga lume. Aurelian Bazgu, Adrian Vîrlan, Răzvan Neagu, Sorin Sanda, Daniel Durigo, Daniela Bololoi, Eugen Radan și Tiberiu Duma, la bordul unui velier Elan 434 Impression, au ales să concureze, nu doar pentru a-și depăși limitele, ci și pentru a-i ajuta pe cei 500 de copii cu autism, susținuți de Asociația Help Autism, să-și atingă potențialul. Cu alte cuvinte, au transformat provocarea Atlanticului în provocarea de a dărui ore de terapie copiilor speciali și și-au propus să transforme cele 2700 de mile marine ale cursei în 2700 de ore de terapie.

Pe 10 decembrie, Velierul Andrew și cei 8 membri ai echipajului au ajuns cu bine la destinație. Au petrecut 20 de zile, 12 ore și 36 de minute navigând oceanul Atlantic, de-a lungul celor 5200 de kilometri ai Regatei ARC.

Au înfruntat valuri de peste 4 metri, vântul puternic a rupt una dintre vele, dar nimic nu i-a făcut să renunțe. După 3 săptămâni pe ocean, au fluturat steagurile României și pe cel al Help Autism, la finish, în Santa Lucia și au câștigat primul loc al categoriei lor, class E cruising. Aventura lor s-a încheiat, dar rămân în suflet cu amintiri pentru o viață, apusuri și răsărituri în liniștea oceanului, delfini jucăuși și o echipă care a devenit, pentru fiecare dintre, ei familie.IMG_3110

“Dacă m-ar fi întrebat cineva, în urmă cu 7 ani, ce voi face astăzi, traversarea Atlanticului pe un velier ar fi fost ultimul meu răspuns. Dar iată că viața îți dă putere să faci lucruri inimaginabile și asta e cumva povestea vieții mele. Am primit puterea de a înfrunta Tulburarea micuțului meu, apoi de a lupta pentru recuperarea a sute de alți copii și acum de a traversa un ocean, tot pentru ei. Aceasta este și concluzia întregii mele aventuri, lupta pentru un vis.” Daniela Bololoi, Președinte Help Autism și membru al echipajului Andrew.

Aventura copiilor cu autism, continuă. 1000 de ore de terapie au fost deja dăruite, în timpul petrecut de Andrew pe Atlantic.

Provocarea de a transforma toate cele 2700 de mile ale cursei parcurse de Andrew în timp pentru copilărie, merge mai departe.

Pe http://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5036  orice donație înseamnă un pas mai aproape de recuperare pentru un copil cu autism. Oricine poate dărui ore de terapie și poate alege unul dintre pachetele de donație precum excursii la bordul velierului Andrew pe Marea Neagră, în Grecia, Spania Italia sau chiar în Caraibe.index

Despre autism

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenție timpurie intensivă, mulți dintre acești copii pot avea o viață normală. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele  disfuncționale se agravează în timp. Intervenția este de durată iar costurile depășesc, de cele mai multe ori, veniturile unei familii.

Despre Help Autism

Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private – cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca – și la domiciliu,  desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA – știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.