Senatorii au adoptat ultimul act normativ din pachetul Legilor justiţiei

Senatorii au adoptat astăzi ultimul act normativ din pachetul celor trei Legi ale justiţiei, promovate de actuala majoritate parlamentară. Este vorba de proiectul de modificare a legii privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Între timp, Înalta Culte de Casaţie şi Justiţie a decis să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu unele articole modificate de Parlament din Legea privind statutul magistraţilor. Şi PNL a contestat la CCR Legea privind statutul magistraţilor, după cum transmite reporterul Radio România Actualităţi, Alexandra Cristea. Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spune că scopul contestaţiei este aducerea în legalitate a prevederilor acestui document şi de a încerca să oprească atacul împotriva României susţinut de PSD şi de ALDE.
Raluca Turcan: „Am depus această contestaţie şi sperăm că ea va avea câştig de cauză, întrucât sunt încălcate toate reglementările în materie de procedură şi, de asemenea, foarte multe aspecte constituţionale pe care această lege le are în conţinutul său”.
De cealaltă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că legile justiţiei adoptate zilele acestea de Parlament sunt prea slabe pentru a realiza o reformă reală a acestui domeniu.
Călin Popescu Tăriceanu: „Mi-aş fi dorit ca aceste legi să pună mai mult accent pe protejarea cetăţenilor şi pe diminuarea funcţiei represive a statului, pentru că asta înseamnă, în esenţă, un stat liber, un stat democratic, un stat cu democraţie consolidată, dacă vreţi, până la urmă, acea etichetă care înseamnă statul de drept. Deci eu aş prefera statul să fie mai respectuos cu cetăţenii săi şi justiţia la fel, să înţeleagă că este în folosul cetăţenilor şi nu este mai presus decât legea”./ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 decembrie)