Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii dăruieşte ascultătorilor săi „O Poveste de Crăciun”

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră, spectacolul muzical O poveste de Crăciun de Charles Dickens. Scenariul şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducerea: Sanda Socoliuc. În distribuţie: Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin, Cristian Simion, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Mihai Niculescu, Ioana Calotă, Ion Gheorghe Arcudeanu, Rudy Rosenfeld şi copilul Silviu Stănescu. Muzica originală şi versurile cântecelor: George Marcu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia muzicală: George Marcu. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Spectacolul se va difuza duminică, 24 decembrie, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.

Mă gândesc la Crăciun ca la o vreme a lucrurilor bune: o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei… singurul moment, după ştiinţa mea, din lungul calendar de peste an, în care oamenii par să se-nţeleagă dintr-o privire… spunea celebrul scriitor Charles Dickens în nemuritoarea sa Poveste de Crăciun, legându-şi astfel numele, pentru totdeauna, de această sărbătoare.

Poate nici o altă poveste din lume nu se leagă atât de puternic de sărbătoarea Crăciunului ca cea a lui Charles Dickens. Scrisă în numai şase săptămâni şi publicată în decembrie 1843, celebra Colindă victoriană în proză a cunoscut, încă de la început, un succes fulminant: s-a vândut, în prima săptămână, în peste 6000 de exemplare şi a ajuns, în doar jumătate de an, la a şaptea ediţie, nu mai puţin de opt producţii teatrale au fost realizate în primele două luni după apariţia acestei povestiri.

În cei 174 de ani care au trecut, de atunci, cartea a fost tradusă în numeroase limbi, a cunoscut adaptări pentru teatru, radio, spectacole de operă, şi a devenit cea mai ecranizată poveste de Crăciun, de la prima versiune cinematografică, din anul 1910, filmul mut Scrooge, or Marley’s Ghost, continunând cu varianta realizată patru decenii mai târziu de regizorul Brian Desmond Hurst, muzicalul Scrooge din 1971, cu Albert Finney în rolul principal, adaptarea pentru televiziune ce îl are în fruntea distribuţiei pe Patrick Stewart, celebra variantă cu Michael Caine şi minunatele păpuşi Muppets ori animaţia 3D din 2009, care îl are drept cap de afis pe Jim Carrey dar şi nemuritoarea animaţie Mickey’s Christmas Carol, realizată de Studiourile Disney.

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a realizat şi va difuza, în Ajunul Crăciunului, un spectacol muzical inspirat din celebra poveste a lui Charles Dickens. Scenariul radiofonic, regia tehnică şi regia artistică sunt semnate de Mihnea Chelaru, talentat regizor ale cărui montări au fost răsplătite cu numeroase premii la festivalurile de gen din întreaga lume.

Distribuţia spectacolului este alcătuită din nume sonore ale teatrului românesc contemporan, actori cu har care dau viaţă personajelor, joacă şi interpretează partiturile muzicale scrise de cunoscutul compozitor George Marcu, a cărui semnătură se regăseşte pe zeci şi zeci de spectacole din fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic dar şi de pe scenele din întreaga ţară.  

Vă invităm, aşadar, ca în dimineaţa de Ajun, să vă adunaţi, cu mic, cu mare, în jurul aparatului de radio sau  să ascultaţi on-line, pe radioromaniacultural.ro, acest minunat spectacol şi ne dorim ca el să vă aducă în suflete bucuria marii sărbători ce bate la uşă.

RADOR – 22 decembrie