Egiptul va demara un amplu proiect de dezvoltare în nordul Peninsulei Sinai, a anunţat preşedintele al-Sisi

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a declarat sâmbătă că ţara sa va demara în următorii doi-trei ani în Peninsula Sinai un proiect imobiliar în valoare de 5,60 miliarde de dolari. În timp ce sudul peninsulei este ticstă de staţiuni turistice la Marea Rpoşie, provincia Sinaiul de Nord este subdezvoltată şi îi lipsesc atât infrastructura, cât şi oportunităţile. Forţele egiptene de securitate au luptat încă din 2013 împotriva militanţilor islamişti, care au ucis sute de poliţişti şi soldaţi egipteni.

Preşedintele al-Sisi a ordonat forţelor sale armate să pună capăt insurgenţei în trei luni, după ce în urma unui atac violent asupra unei moschei din Sinaiul de Nord au fost ucise peste 300 de persoane, fiind cel mai grav atac militant din istoria modernă a Egiptului. „Am însărcinat ministerul locuinţelor şi autoritatea pentru lucrări inginereşti să pună la punct un proiect naţional şi cuprinzător de urbanizare”, a declarat Abdel Fattah al-Sisi, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a unui proiect de dezvoltare în oraşul Ismailia din zona Canalului Suez.

Preşedintele egiptean a declarat că proiectul total va costa 5,60 miliarde de dolari şi va fi continuat indiferent dacă rămâne sau nu la putere. Preşedintele al-Sisi nu a precizat o dată de demarare a proiectului şi nici nu a precizat sursele de finanţare sau alte detalii specifice privind proiectul./mbaciu/pvelisar

REUTERS – 23 decembrie