„The Post”, filmul prin care Hollywood-ul aduce un omagiu jurnalismului

Într-o epocă în care jurnaliştii sunt acuzaţi că promovează “ştiri false”, cineaştii americani Steven Spielberg, Meryl Streep şi Tom Hanks folosesc popularitatea de la Hollywood pentru a promova presa şi mass-media din lume în filmul “The Post”.

Noul film de lung metraj al lui Steven Spielberg, lansat vineri în Statele Unite, povesteşte cum a luat celebrul ziar Washington Post decizia de a publica documentele cunoscute sub numele de Pentagon Papers, care dezvăluie minciunile administraţiei americane cu privire la implicarea Statelor Unite în Vietnam, relatează France Presse. Meryl Streep o interpretează pe Katharine Graham, directoarea pe probleme editoriale a ziarului, în timp ce rolul lui Ben Bradlee, redactorul-şef, este interpretat de Tom Hanks. Filmul arată cum a a luat Katharine Graham decizia de a publica Pentagon Papers, o alegere care putea avea consecinţe negative pentru ziarul său, proprietate istorică a familiei sale şi în fruntea căreia se află de la sinuciderea soţului ei, Phil, cu opt ani înainte.

Photo Credit: Niko Tavernise - © 2017/imdb.com
Tom Hanks, Steven Spielberg, and Meryl Streep in The Post (2017). Photo Credit: Niko Tavernise – © 2017/imdb.com

În 1971, Daniel Ellsberg, fost funcţionar american şi avertizor de integritate, a furnizat 7.000 de pagini de documente secrete ale Pentagonului despre războiul din Vietnam, cunoscute sub numele de Pentagon Papers. Citind aceste documente, se putea afla, contrar afirmaţiilor diferiţilor oficiali americani, că războiul din Vietnam nu era de aşteptat să fie câştigat de Statele Unite.

New York Times, un alt ziar important, a început să publice aceste documente înainte ca administraţia preşedintelui Nixon să obţină o interdicţie din partea unui tribunal federal pentru a împiedica acest lucru, pe motiv de atingere adusă securităţii naţionale. Washington Post a preluat apoi ştafeta, în pofida riscurilor de represalii politice şi economice.

Aproape 50 de ani mai târziu, la câteva minute de birourile Washington Post, la prestigiosul muzeu de jurnalism american Newseum a avut loc avanpremiera filmului./rlambru

www.independent.md – 22 decembrie