Ungaria se află înaintea unui nou atac (Viktor Orbán)

Ungaria se află înaintea unui nou atac, deoarece doritorii unei cote obligatorii de preluare a imigranţilor în Europa vor încerca anul viitor să îşi impună punctul de vedere, după ce la ultimul summit UE nu a fost luată nicio decizie în acest sens – a declarat vineri Viktor Orbán, premierul Ungariei, în cadrul unei emisiuni difuzate la Radio Kossuth. Poziţia Ungariei a fost întărită de opiniile exprimate de 2,3 milioane de cetăţeni care au luat parte la consultarea publică naţională privind migraţia, consideră premierul, care a ţinut să le mulţumească tuturor celor care şi-au exprimat părerea în cadrul acestei consultări publice.

Viktor Orbán a adăugat că deocamdată nu a avut succes în a-i convinge pe alţii în Europa, iar numărul celor care susţin cotele obligatorii a rămas neschimbat, aceştia fiind şi cei care vor încerca să îşi susţină viziunea la următorul summit european din martie. Am câştigat doar timp, dar “cine câştigă timp, câştigă viaţă” – a menţionat Orbán. Alegerile care au avut loc în ţările europene în ultima perioadă, au întărit forţele politice care îşi doresc limitarea migraţiei, a arătat şeful Guvernului de la Budapesta, adăugând că el contează pe continuarea acestei tendinţe. Potrivit premierului ungar, în urma alegerilor naţionale, partidele care îşi doresc o Europă cu naţiuni mixte şi care consideră că traseul dezvoltării reprezintă eradicarea societăţilor creştine, pierd tot mai mult teren. “Trebuie să rezistăm până când, după cetăţenii din Europa Centrală, şi cei din Europa de Vest vor deveni destul de puternici să se poată folosi de instrumentul democratic, care este votul, pentru a-şi obliga conducătorii să ducă politici pe placul oamenilor, ce resping migraţia”, a afirmat Orbán.

Viktor Orbán a anunţat şi decizia ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad de a acorda un sprijin financiar semnificativ Italiei, pentru ca aceasta să poată opri imigranţii la graniţele ei maritime. Premierul a adăugat că toate rapoartele sugerează că în următorii ani fenomenul migraţiei va atinge cota zecilor de milioane de oameni, care vor veni în primul rând din Africa, iar una din rutele pe care le vor folosi spre Europa trece prin Italia. Din acest motiv, consideră Orbán, trebuie închisă ruta prin Italia, deoarece dacă Italia nu poate fi apărată, nici Europa nu poate fi protejată. Dacă cineva atacă Polonia, atacă toată Europa Centrală, a anunţat în altă ordine de idei Vitkor Orbán. Interesul naţiunii ungare este să fie solidară cu polonezii şi să exprime foarte clar că nicio sancţiune a UE împotriva Poloniei nu poate fi aplicată, a spus acesta. Şeful Guvernului Ungariei a mai catalogat demersul UE drept inechitabil şi injust, punctând că, fără Polonia, nu există o Europă Centrală puternică. Majoritatea covârşitoare a polonezilor au aceeaşi părere despre migraţie ca cetăţenii Ungariei, a adăugat Orbán. Acesta a amintit că în Polonia au ajuns zeci de mii de migranţi din fostele teritorii sovietice şi mai mult de un milion de ucraineni, dar aceste date sunt ignorate de UE, care “vrea să facă totul după acelaşi calapod”, iar singurele situaţii care sunt probleme sunt cele care afectează ţările din vestul Europei.

Premierul ungar a mai vorbit şi despre aderarea ţării sale la zona euro, detaliind că, până în prezent, Ungaria nu a primit o ofertă de nerefuzat, doar una “slabă, modestă, mai rea decât cea de până acum”. Orbán a subliniat că pentru a adera la zona euro, economia reală trebuie aliniată la media economiilor statelor membre care fac parte din zona euro. Potrivit lui Viktor Orbán, pentru această aliniere nu sunt necesare instrumente noi, ci folosirea eficientă a celor existente, întărirea bazelor financiare ale resurselor de coeziune. Acesta a declarat “moartă din faşă” încercarea de a corela asigurarea finanţării europene de statul de drept, deoarece această corelare este interzisă de Tratatul UE şi de sistemul juridic european. Ungaria contribuie cu bani mulţi la bugetul Uniunii şi, în acelaşi timp, are acces la resurse serioase, dar acest schimb reprezintă un avantaj pentru UE, “de fapt, ei câştigă de pe urma noastră”, a afirmat premierul. “Nu se întâmplă nimic pentru care ar trebui să fim recunoscători”, a formulat Viktor Orbán, adăugând că tot mecanismul de funcţionare a UE este bazat pe reciprocitatea intereselor.

Premierul a afirmat totodată că economia ţării sale ar funcţiona şi fără fonduri europene, deoarece motorul economiei îl reprezintă munca oamenilor. Ungaria nu are nevoie de banii nimănui, stă pe propriile picioare, iar economia este destul de flexibilă ca să se adapteze la o eventuală schimbare şi ar avea succes şi într-o situaţie nouă. Viktor Orbán crede că anul acesta a fost dovedit în Europa că bazele creştine sunt mult mai puternice decât au crezut mulţi, iar în încheiere a spus că anul 2017 l-a învăţat că prima sarcină a oricărui politician ales va fi să apere creştinismul./lendrefy/sdm2

MTI – 23 decembrie