2017. december 27

  • Az utóbbi három napban mintegy 1.000 sofőr maradt gépkocsi-vezetői jogositvány nélkül
    A mintegy 1.000 járművezetői engedélyt főleg alkoholfogyasztás és sebbességtúlépés miatt vették el el rendőrök, akik ugyanakkor több mint 10 ezer pénzbirságot is kiróttak. Ezzel szemben az idén, az ünnepek alkalmából, kevesebb közúti baleset történt mint a tavaly. A Karácsonyi ünnepek alatt a közúti közlekedési szabályok, a közrend- és nyugalom  tiszteletben tartása fölött csaknem 8.000 rendőr örködött. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)
    A miniszterelnök a tiltakozó civil szervezetek képviselőivel találkozik
    Mihai Tudose miniszterelnök szerdán, a Victoria palotában fogadja az utcai tűntetéseken aktivan részt vevő 43 civil szervezet képviselőit, akik az igazságügyi törvények és a bűntető törvénykönyv tervezett módositásának megvitatását kérték. A Románia Kezdeményezés civil szervezet által egyik közösségi oldalon közölt információ szerint – a miniszterlenök kabinetjének egyetértésével összhangban – az egyeztetéseken a civil szervezetek részéről hét küldöttség vesz részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)
    A Romsilva által szervezett árverésen a faanyag mintegy 91%-át értékesitették
    A Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) által december utolsó napjaiban szervezett árverésen mintegy három millió köbméternyi faanyagot értékesitettek, azaz a árverésre bocsátott volumen csaknem 91%-át. A hivatal adatai szerint a legkeresettebb a tűlevelű-, a tölgy- és a bükkfa volt. Megjegyzendő, hogy a Romsilva több mint három millió hektárnyi erdőfelületet gondvisel, ami az ország erdőterületének 47%-át teszi ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)
    Romániában a csődvédelem alatt álló cégeknek külön számlára kell fizetniük az áfát
    Januártól a csődvédelem alatt álló és az áfatartozással rendelkező cégeknek külön számlára kell fizetniük az általános forgalmi adót (áfa). Az elkülönített áfafizetéséről még augusztus végén döntött a kormány, amely sürgősségi rendeletben fogadta el, hogy októbertől fakultatív módon, január 1-től viszont valamennyi vállalkozásnak elkülönített számlára kell fizetnie az áfát, amiről csak az adóhatóság engedélyével vonhatnak vissza pénzt. Az intézkedés ellen tiltakozott a vállalkozói szféra és több ellenzéki párt, ennek hatására a kormánykoalíció meggondolta magát, és a parlamentben már úgy módosították decemberben a jogszabályt, hogy csak a csődvédelem alatt álló cégekre, valamint az államnak december 31-én áfával tartozó vállalkozásokra vonatkozzon az előírás. A jogszabály, amelyet szerdán aláírt Klaus Iohannis államelnök, továbbra is felkínálja lehetőségként a cégeknek, hogy az elkülönített áfa-fizetési módszert válasszák. Amennyiben ezt megteszik legkevesebb egy éven át, 5 százalék kedvezményt kapnak a társasági adóból. A kormány azért akarta drasztikusan szigorítani az áfa fizetését, mert Romániában a legnagyobb mértékű az áfacsalás az Európai Unió tagállamai közül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)