2017. december 28

Ez évi utolsó kormányülését tartja ma a Tudose-kabinet

A közszolgálati rádió szerkesztőjének, Petruţa Obrejan-nak a forrásai szerint a kormányülés napirendjén szerepelnek az IT szektorban, a kutatásban és fejlesztésben dolgozó alkalmazottak sajátos pénzügyi jogállásának a fenntartását szolgáló intézkedések, annak érdekében, hogy az érintettek nettó jövedelme ne csökkenjen azt követően, hogy január 1-től a munkavállalókról az alkalmazottakra hárul a társadalombiztosítási hozzájárulások fizetésének a terhe. A szóban forgó intézkedést a kormány de minimis támogatás formájában folyósítja az arra jogosult, körülbelül 8700 cégnek. A kormányülés napirendjén más jogszabályok elfogadása is szerepel. (Radio România Actualităţi)

Hivatalosan munkaszüneti nappá válhat Nagypéntek

Egy a Szenátusba beterjesztett törvénytervezet szerint hivatalos, ünnep és munkaszüneti nap lehet Nagypéntek. A kezdeményezést 42 honatya írta alá, s közöttük valamennyi parlamenti párt képviselője vagy szenátora megtalálható. A törvénytervezet indoklása szerint Nagypéntek az EU 28 tagországa közül 16-ban hivatalos munkaszüneti nap, továbbá a Munkatörvénykönyv 14 munkaszüneti napot irányoz elő Romániában, miközben más országokban 16, sőt egyesekben 17 szabadnapot engedélyez a törvény. Nagypéntek – írják a kezdeményezők – az egyik legjelentősebb vallásos ünnep. (Rador Hírügynökség)

Három fővárosi kórház európai finanszírozásban részesül

A főpolgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó három kórház pályázatai révén összesen 9 millió euró támogatást nyert el az európai alapokból. Ennek nyomán 3100 orvos és ápoló részesül majd szakképzésben, tudta meg a közszolgálati rádió riportere Atena Teognoste. Az erről szóló szerződést tegnap délben írta alá Gabriela Firea főpolgármester és Marius Nica, az európai alapokért felelős miniszter. A három kedvezményezett intézmény a Victor Gomoiu Gyermekkórház, a Filantropia és a Cantacuzino kórházak. (Radio România Actualităţi)

Brassó a legkedveltebb szilveszteri kirándulóhely Romániában

Erre a megállapításra jutott az egyik szállásfoglalásokra szakosodott internetes cég. Azok a román állampolgárok, akik külföldön töltik majd a szilvesztert, elsősorban Bécset, Bansko-t vagy Prágát választották. A legkedveltebb hazai utazási célpontok Brassó, Predeal, Brassó Pojána és Sinaia. A szilveszteri ünnepek idején egy szállodai szoba 580 lejbe kerül Brassóban és közel 1000 lejbe Sinaián. A külföldi városok közül népszerűek még ebben az időszakban Párizs, Róma és Budapest is. A legdrágább város Dubai, ahol egy szállodai szoba ára egyetlen éjszakára 1400 lejnél kezdődik. (Radio România Actualităţi)

Három romániai háztartás közül kettő rendelkezik számítógéppel s ezek közül több mint 68%-uknak van internet-hozzáférésük

Mindezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az internet-hozzáféréssel rendelkező lakások 64% városokban van. A város és a vidék közötti lényeges különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy csak kevés szolgáltató rendelkezik olyan lehetőséggel, hogy a falvakba is eljuttassa az internetet, másrészt a vidéki lakosság anyagi lehetőségei szűkebbek. Az internet-hozzáférés szempontjából legjobban álló régió Bukarest-Ilfov, ahol 5 háztartásból 4-ben van internet, ezt követi a Nyugat, Észak-Nyugat Régió. A legkevesebb internetfelhasználó a Déli és Észak-Keleti régikban van. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador