Tartă cu cremă de lămâie şi bezele

Cine a inventat crema pentru această tartă merită Premiul Nobel pentru Gastronomie! Am găsit de curând minunea asta pe Internet – reţeta de cremă de lămâie cu lapte condensat – şi am compus următoarea tartă:

Blatul este unul clasic, 200 de grame de biscuiţi măcinaţi în robotul de bucătărie, amestecaţi cu 100 de grame de unt topit. Se aşează pe fundul unui vas de Jena, sau putem folosi orice alt tip de vas termorezistent, şi se dă la cuptor aproximativ 10 minute, până se rumeneşte puţin. Am pus deoparte o lingură de biscuiţi măcinaţi pentru ornat pe care am amestecat-o cu coajă rasă de lămâie.

DSCI3684Minunata cremă: 2 gălbenuşuri se bat cu mixerul împreună cu 400 de grame de lapte condensat (în magazine se găsesc în general cutii de 375 de grame). Se adaugă treptat zeama de la 3 lămâi şi se bate crema în continuare cu mixerul, la viteză medie. Rezultă o bunătate de cremă foarte bine închegată (nu ştiu care este fenomenul, dar merită încercat).

Crema se toarnă peste blatul de biscuiţi şi aici avem două variante: o lăsăm exact aşa cum este şi o dăm la frigider după ce se răceşte blatul sau o dăm puţin la cuptor, maxim 10 minute, la foc mic, pentru a căpăta consistenţă.

Ca să nu risipim albuşurile, putem face bezele din ele, cu care se ornează tarta. Am folosit 7 linguri de zahăr pentru albuşurile rămase de la cele 2 ouă. Albuşurile se bat spumă tare, tot cu mixerul, apoi se adaugă treptat zahărul şi se continuă mixarea până când putem întoarce vasul cu gura în jos fără să cadă amestecul. Vom obţine două tăvi de bezele… care trebuie coapte la foc mic, mic.

Cu cât stă tarta mai mult la frigider, cu atât este mai gustoasă. Atenţie, fără bezele deasupra. Ele se aşează deasupra abia în momentul în care o servim.

Să recapitulăm ingredientele:

200 de grame de biscuiţi

100 de grame de unt

2 ouă

400 grame de lapte condensat

3 lămâi

7 linguri de zahăr (pentru bezele)

 

Poftă bună!

Daniela Sîrbu