Colegul nostru, Marian Bistriceanu, o mare voce a Radioului public, a plecat spre Lumină

Doina-Caramzulescu-centru-în-studioul-Radio-Vacanţa-Arhivă-personalăMarian Bistriceanu, o mare personalitate şi voce a Radio România, a trecut la cele veşnice la 1 ianuarie 2018. S-a născut la 15 august 1947, la Bucureşti. Şcoala primară a urmat-o la „Sfântul Sava”, apoi la „Spiru Haret”, iar ultimele două clase de liceu la „Gheorghe Şincai”, unde a absolvit cu examen de maturitate în 1965.
În toamna aceluiaşi an a fost admis la Facultatea de Filologie din Cluj, secţia engleză. După un an, s-a transferat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filologie, unde a studiat limbile engleză, franceză, spaniolă şi română, absolvind în anul 1971. Ulterior, a urmat un curs postuniversitar de ziaristică, pe care l-a încheiat în anul 1986.
În 1969 a făcut parte dintr-un grup de studenţi care au jucat la Teatrul Bulandra piesa „Cave Dwellers”, de Willian Saroyan, în limba engleză, moment în care a fost remarcat de două mari doamne ale secţiei engleză de la Radio România Internaţional, Frederica Dochinoiu şi Catinca Ralea, care l-au propus pentru angajare încă de pe vremea studenţiei.
Devine angajat permanent din 26.06.1972, obţinând funcţia de redactor translator la secţia engleză a Radio România Internaţional. Iată ce scria pe fişa sa de angajare redactorul şef de atunci : „Cunoaşte bine limba engleză, fiind un bun traducător şi crainic, un tânăr entuziast care a îndrăgit munca de la Radio. Reale posibilităţi de a deveni un excelent traducător, redactor şi crainic ».
A lucrat mulţi ani ca redactor-translator, realizând rubrica „Clubul Tineretului”, la secţia egleză, „Studioul Duminical”, în echipa condusă de Catinca Ralea, ca şi emisiunea „Meet Romania”. De asemenea, a realizat numeroase interviuri cu invitaţi din străinătate vorbitori de limba engleză.
Marian Bistriceanu devine cunoscut publicului larg mai ales datorită activităţii sale la Radio Vacanţa, studioul de la Mamaia, post estival atât de îndrăgit.
Totodată, colabora cu studiourile de la Buftea, Sahia şi Animafilm, unde a interpretat mulţi ani „roluri”, vocal, dublând actori români, în limba engleză, sau străni, atunci când era nevoie de post-sincron. În anii 80, Oficiul de Relaţii cu Străinătatea l-a cooptat drept colaborator permanent, astfel mergând în toată ţara cu echipe de radio şi televiziune din toată lumea, venite pentru proiecte comune. Printre cele mai îndăgite colaborări a fost cea cu Alan McGregor de la BBC, „World about us” Bristol, în Delta Dunării,, din mai 1982 până în primăvara anului următor.
Marian Bistriceanu a fost în clădirea Radiodifuziunii în timpul evenimentelor din decembrie 1989, unde a realizat programe în acele zile şi nopţi fierbinţi.
La 16.05.1990 a fost promovat în funcţia de redactor şef adjunct la Direcţia de Relaţii cu Publicul şi Secretariat General.
Apoi, la data de 9.10.1990, devine corespondent de presă al Biroului de Presă, Informaţii şi Relaţii Publice din Washington, unde lucrează mai bine de un an, un moment foarte important pentru cariera sa.
În 16.01.1992 revine la sediul central, unde devine redactor şef adjunct la Direcţia Relaţii Internaţionale, Schimburi şi Impresariat şi apoi, din 29.04.1994, director general adjunct al aceleiaşi direcţii.
La 11.03.1996 revine în zona editorială şi devine redactor şef adjunct la Studioul local Antena Bucureştilor, în urma unui concurs.
În ultimii săi ani de activitate a lucrat la Agenţia de presă a Radio România, Rador, din 9.04.1999 şi până la 1.05.2007, când se pensionează anticipat.
Marian Bistriceanu a realizat zeci de materiale memorabile, din România, dar şi din New York, Washington, Praga, Budapesta, Geneva, Bruxelles, Helsinki, Vancouver, Toronto, Montreal, Madrid, Lisabona./cionescu/menescu

Dumnezeu să îl odihnească în pace!