Din acest an, maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă mai des Inspecţia Tehnică Periodică

 Din acest an, maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă mai des Inspecţia Tehnică Periodică, în timp ce autovehiculele noi vor trece mai rar pe la staţiile ITP. Noile reglementări sunt prevăzute într-un act normativ ce transpune în legislaţia naţională o directivă europeană.

Potrivit noilor reglementări, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, Inspecţia Tehnică Periodică va fi obligatorie anual. Totodată, autoturismele ar putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis, dacă deficienţele constatate nu au un efecte semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului. Dacă se constată însă defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile. Pentru maşinile mai vechi de 12 ani se va respecta data înscrisă în certificatul de înmatriculare pentru efectuarea următoarei inspecţii. De asemenea, se va elibera şi un document care atestă rulajul maşinii, spune George Dincă, directorul general al RAR.
Georgică Dincă: „Certificatul de inspecţie tehnică cuprinde informaţii referitoare la kilometri la bord la momentul efectuării ITP-ului, iar la următorul ITP acest certificat va trebui să fie prezentat oricărui inspector de la orice staţie de inspecţie tehnică unde va merge să îşi facă ITP. La o vânzare, acest certificat trebuie solicitat de către cumpărător”.
Directorul RAR precizează că noile reguli pentru Inspecţia Tehnică Periodică respectă o directivă europeană şi vor aduce o mai bună monitorizare tehnică a parcului auto naţional./fmihoc/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 ianuarie)