Preşedintele Dodon condamnă legea prin care se interzice difuzarea știrilor rusești în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat legea referitoare la schimbarea codului referitor la televiziune și radiodifuziune. Această lege, prin care se interzice transmiterea în țară a programelor analitico-informative și de știri din Federația Rusă, reprezintă un atentat vădit la libertatea cetățenilor moldoveni de a primi informații – a scris președintele moldovean astăzi pe pagina sa de pe Facebook.
După cum relatează agenția de presă Regnum, Parlamentul Republicii Moldova, în care majoritatea o reprezintă forțele politice pro-occidentale, a adoptat pentru a doua oară proiectul de lege referitor la lupta împotriva „propagandei străine”, inclusiv, chipurile, a celei rusești, la sfârșitul anului 2017. Potrivit documentului, pe teritoriul Republicii Moldova se interzice transmiterea programelor de televiziune și radio cu conținut informațional, de analiză, militar sau politic care au fost realizate în statele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Totodată, se interzice retransmiterea programelor de divertisment sau a altui gen de programe. Federația Rusă a semnat această convenție, dar nu a ratificat-o. MAE al Rusiei a calificat documentul o blocadă informațională impusă de autoritățile moldovenești cetățenilor moldoveni.
Potrivit legislației în vigoare în Republica Moldova, președintele țării este obligat să semneze un proiect de lege în cazul în care Parlamentul îl aprobă de două ori. Dodon însă nu a făcut acest lucru. „După cum am și promis, nu voi ceda regimului sub nici un motiv. Nu-i aprob pe candidații care s-au compromis și nu voi semna legi care contravin intereselor cetățenilor„… – a scris Dodon.
După ce Dodon a refuzat să semneze proiectul de lege, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a hotărât că este posibil ca președintele parlamentului sau vicepremierul să-l aprobe, îndeplinind temporar prerogativele de șef al statului. În cele din urmă, legea a fost adoptată.
Potrivit Regnum, nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova face o asemenea manevră. La 20 octombrie 2017, Curtea Constituțională a Republicii Moldova i-a permis președintelui legislativului, Andrian Candu, să semneze în locul președintelui țării decretul privind numirea în postul de ministru al apărării a lui Evgheni Sturza; la 2 ianuarie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a permis, cu evitarea șefului statului, numirea ministrului de externe și a încă a șase membri ai cabinetului de miniștri./snicolau/gioan

www.regnum.ru – 5 ianuarie