Reprezentantul OSCE pentru mass-media, îngrijorat după expulzarea din Letonia a ziaristei ruse Olga Kurlaeva

Reprezentantul OSCE pentru problemele mass-media, Harlem Desir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură expulzarea din Letonia a corespondentului Companiei de Stat pentru Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK), Olga Kurlaeva. Harlem Desir, citat de serviciul de presă al OSCE, a amintit în scrisoarea adresată autorităților letone că țările membre ale OSCE sunt obligate „să acorde sprijin în activitatea și acreditarea jurnaliștilor”. Desir a subliniat importanța accesului liber la informații. „Din acest motiv, fac apel la autorități să revizuiască măsurile restrictive îndreptate împotriva jurnaliștilor străini aflați în exercitarea îndatoririlor profesionale„, a subliniat Desir.
După cum a arătat reprezentantul OSCE, la 2 ianuarie a fost expulzat din Letonia soțul ziaristei Olga Kurlaeva, jurnalist și el. Motivele recurgerii la aceste măsuri sunt, în ambele cazuri, „netransparente și au rămas neclare”, a remarcat Desir.
Pe Kurlaeva, autoritățile letone au acuzat-o de amenințarea securității naționale. Explicația pentru expulzarea soțului acesteia, angajat al canalului de televiziune TV Țentr, Anatoli Kurlaev, a fost că acesta se află pe „lista neagră”. Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că jurnaliștii au fost expulzați pe baza unor „acuzații absurde”. Ministerul a amintit a arătat că „poveştile despre lupta împotriva pericolelor la adresa securității naționale au izul totalitarismului anilor ’30 ai secolului al XX-lea din Spania și din Germania”./snicolau/gioan

www.rian.ru 5 ianuarie