SUA, aspru criticate pentru convocarea de urgenţă a CSONU

Statele Unite ale Americii au fost aspru criticate de către state membre din cadrul Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) pentru convocarea unei reuniuni de urgenţă pe tema tensiunilor din Iran. În cadrul reuniunii de la New York a CSONU, ambasadorul american Nikki Haley a îndemnat toate statele să facă mult mai multe în sprijinul poporului iranian care „s-a săturat de guvernul său”. „Nu vom tăcea. Nicio încercare de a califica protestatarii «marionete ale puterilor străine» nu va schimba acest lucru. Poporul iranian ştie adevărul. Şi noi ştim adevărul. Ei acţionează pe cont propriu, în numele lor, pentru viitorul lor. Nimic nu va opri americanii să fie solidari cu ei”, a declarat Nikki Haley.

Mai multe ţări au acuzat SUA că se amestecă în treburile interne ale Iranului. Această neobişnuită poziţie fermă în privinţa drepturilor omului abordată de administraţia Trump coincide cu o politică de diminuare a „influenţei maligne a Iranului în Orientul Mijlociu”. Ambasadorul iranian a descris această reuniune drept „o farsă” şi a reiterat acuzaţiile potrivit cărora protestele ar fi orchestrate din afara ţării, acuzaţii negate de doamna Haley.

Alte state membre al CSONU au îndemnat regimul de la Teheran să permită desfăşurarea de proteste libere şi paşnice, însă au existat opinii că acest lucru reprezintă o chestiune internă, nu o ameninţare internaţională, relatează corespondentul BBC./cstoica/lbadiu

BBC SERVICIUL MONDIAL – 6 ianuarie