2018. január 9

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) megnevezte a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium új tárcavezetőjét

A szaktárca élére Ioan Deneş szenátort javasolta a pártvezetés bővített ülése, amelyet tegnap tartottak Bukarestben. A jelölést az SZDP ma juttatja el Klaus Iohannis államfőhöz. A Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium azt követően maradt miniszter nélkül, hogy az elmúlt héten Doina Pană egészségügyi okokra hivatkozva benyújtotta lemondását. A tegnapi vezetőségi gyűlésen arról is döntöttek, hogy a Mihai Tudose kormányfő által szorgalmazott kormányátalakítást elnapolják. A kérdésről az SZDP Végrehajtó Bizottsága fog dönteni a hónap végén Iaşi-ban. (Rador Hírügynökség)

Nőnek a gázárak

Holnaptól kezdve hozzávetőleg 8%-al nő a lakossági gáz ára. Ezt tegnap jelentette be az Energiaügyi Szabályozó Országos Hatóság (ANRE). Az áremelést az tette szükségessé, hogy a szolgáltatók most a hazai kitermelőktól vásárolják a földgázt, ezek pedig szabadpiaci áron forgalmazzák. Így egy Mw/h lakossági gáz ezentúl 88,28 lejbe fog kerülni az eddigi 81,48 lej helyett. (Radio România Actualităţi)

Liviu Dragnea szerint Carmen Dan belügyminiszternek nagyon komolyan meg kell vizsgálnia a Román Rendőrség vezetésének módját

A Szociáldemokrata Párt elnöke ezt a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott eset kapcsán nyilatkozta, amiután tegnap kiderült: pedofíliával vádolt elkövető a rendőrség alkalmazottja. Dragnea úgy véli, hogy a minisztériumi kivizsgálásnak ki kellene terjednie arra is, ahogyan lefolytatják a rendőrök pszichológiai alkalmassági teszjeit.

Felmentették tisztségéből a Bukarest első, második és hatodik kerületi közlekedésrendészeti szolgálatának vezetőjét, Emanuel Vornicut

Ezt ma közölte a Román Rendőr-főkapitányság azt követően került, hogy tegnap őrizetbe vették a két kiskorú szexuális bántalmazásával gyanúsított férfit, aki a fővárosi közlekedésrendészet alkalmazottja. A rendőrség közleménye értelmében Emanuel Vornicut „a helyzet tisztázásáig” felmentik tisztségéből, továbbá fegyelmi vizsgálatot indítottak a váltásvezetők és a közlekedésrendészet pszichológusa ellen. (Radio România Actualităţi)

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az erdélyi magyar nemzeti önrendelkezés évét ünnepli 2018-ban, ennek jegyében szervezi idei programjait

Ezt jelentette ki Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselő hétfőn nagyváradi sajtótájékoztatóján. Az EMNT elnöke szerint az önrendelkezés évének a kinyilvánítására az ad okot, hogy száz évvel ezelőtt alakult meg Apáthy István vezetésével az Erdélyi Nemzeti Tanács, amelyre az EMNT jogelődjeként tekint. Tőkés László elmondta: meg kell adni a tiszteletet az Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumát ünneplő románoknak, be kell látni azonban, hogy az erdélyi magyaroknak ünneplésre nincsen okuk, mert „nem érezhetik magukat otthon a hazában”. Úgy vélte: mind a románoknak, mind a magyaroknak az lenne a legnagyobb centenáriumi ajándék, ha elkezdődne a posztkommunizmus vége, folytatódna a rendszerváltás, és ezzel együtt a kisebbségpolitikai rendszerváltás is. Tőkés László kedvező fejleménynek tekintette, hogy decemberben a román katonai ügyészség úgy foglalt állást: 1989-ben államcsínyt hajtottak végre Romániában. Hozzátette: őt is kihallgatta az ügyészség a 1989-es események kapcsán, és neki is az volt az álláspontja, hogy a temesvári népfelkelést Bukarestben államcsíny követte. Örvendetesnek tartotta, hogy ami számára régóta ismert volt, az most ügyészségi megerősítést is nyert. (Rador Hírügynökség az MTI alapján)

A tavalyi első tizenegy hónapban csaknem 30 százalékkal, 11,344 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző év azonos időszakához mérten

Ezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet. A deficit 2,569 milliárd euróval volt nagyobb, mint az előző évi bázisidőszakban. A tavalyi első tizenegy hónapban 9,5 százalékkal, 58,146 milliárd euróra nőtt a kivitel, a behozatal 12,3 százalékkal, 69,491 milliárd emelkedett. Az import novemberben is gyorsabban nőtt, mint az export. A tavalyi tizenegyedik hónapban 1,122 milliárd euróval emelkedett a külkereskedelmi mérleg hiánya, miután Románia 8,9 százalékkal többet, 5,785 milliárd euró értékben exportált, ugyanakkor a behozatal 11,8 százalékkal gyorsult, és elérte a 6,908 milliárd eurót. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador