Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor avea primele convorbiri oficiale, după doi ani de zile

Discuţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, de mâine, vor avea loc la Pan Muyom, un sat frontalier unde a fost semnat armistiţiul războiului din Coreea. Aceasta va fi prima întâlnire între nord şi sud din decembrie 2015 şi până acum. Discuţiile ar urma să abordeze participarea Phenianului la Jocurile olimipice de iarnă care încep în februarie în Coreea de Sud. Dar cele două delegaţii ar urma să profite de prilej pentru a pune pe masă şi alte subiecte, precum problema familiilor separate şi a mijlocelor de calmare a tensiunilor militare. Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul au convenit să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor olimpice de iarnă, un semn de calm dat regimului nord-coreean, iar în week-end preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat chiar că este dispus să discute la telefon cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, însă acest dialog nu ar putea avea loc fără condiţii prealabile. La Washington declaraţia a fost întoarsă pe toate părţile.

Doina Saiciuc: Administraţia Trump nu şi-a modificat condiţiile cu privire la potenţailele convorbiri cu Coreea de Nord, a spus ieri într-un interviu pentru Televiziunea ABC ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley. Doamna Haley a corectat aproape cele declarate cu o zi înainte de preşedintele Trump, sâmbătă la Camp David, când acesta spunea că ar fi deschis convorbirilor cu Kim Jong-un. Ceea ce a spus de fapt preşedintele este că ar putea veni un moment în care administraţia americană ar putea purta convorbiri cu Coreea de Nord, dar o mulţime de lucruri ar trebui să se întâmple înainte ca ele să aibă loc. Mai întai, nord-coreenii trebuie să înceteze să facă teste. Trebuie să fie gata de a vorbi despre interzicerea armelor lor nucleare – a prevenit doamna Haley. În vreme ce ambasadorul american la ONU a recunoscut că situaţia este foarte periculoasă, directorul CIA,  Mike Pompeo, a insistat, ieri, într-un interviu pentru Televiziunea Fox News, că un atac din partea Coreei de Nord nu este unul iminent, deşi se pare că Phenianul se află la distanţă de numai cateva luni de la a realiza capacitatea de a pune sub riscul unui atac nuclear America continentală.

Nikki Haley a arătat că „de data aceasta America va fi deşteaptă cu privire la negocieri”, insistând că Phenianul trebuie să înceteze pentru o semnificativă perioadă de timp testele ca să poată îndeplini condiţiile pentru începerea convorbirilor. Comentariile doameni Haley au venit după ce Coreea de Nord a acceptat oferta sudului de a purta mâine convorbiri bilaterale, primele convorbiri oficiale în doi ani de zile. În ultimele săptămani, preşedinţii Trump şi Kim au avut un schimb dur de replici privind arsenalele lor şi butonul nuclear pe care îl au pe birourile lor, gata oricând să fie activat. Mike Pompeo a apărat tweet-urile preşedintelui Trump ca fiind conforme obiectivului SUA de denuclearizare a Peninsulei coreene. „Coreea de Nord este într-o poziţie dificilă. Preşedintele Trump a făcut foarte clar faptul că vom realiza obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreene”.

Directorul CIA a adăugat, pe de altă parte, că preşedintele Trump a făcut foarte clar faptul că SUA vor face tot ce pot într-un mod care să nu implice acţiunea militară, dar a făcut tot atât de clar faptul că nu vor sta cu mâinile încrucişate pentru a-i îngădui lui Kim Jong-un să pună sub semnul riscului Los Angeles sau Denver, ori New Yorkul. Exprimându-şi scepticismul că Phenianul este sincer în ceea ce priveşte încercarea de a ameliora relaţiile cu Coreea de Sud, Pompeo a prevenit: „Trebuie doar să aşteptăm pentru a vedea cum decurg conversaţiile de marţi”.

Mâine, aşadar, Coreea de Sud şi Coreea de Nord ar urma să desfăşoare primele convorbiri oficiale, în doi ani de zile, în încercarea de a găsi căi de cooperare în ceea ce priveşte Jocurile olimpice de iarnă care vor începe luna viitoare în Coreea de Sud. În acelaşi timp, liderii SUA şi Coreei de Sud au promis că dialogul dintre nord şi sud nu va slâbi poziţia dură împotriva programului nord-coreean nuclear şi a celui balistic. Unii experţi cred că liderul nord-coerean ar încerca prin necaracteristica ofertă a ramurii de măslin Seulului să divizeze şi să submineze alianţa dintre SUA şi Coreea de Sud. Adică, divide et impera./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 ianuarie