2018 január 11

Az államfő értesitette az Alkotmánybiróságot a helyi közigazgatási törvény módositásáról

Klaus Iohannis államfő csütörtökön értesitette az Alkotmánybiróságot a helyi közigazgatási törvény módositásáról és kiegészitéséről. A dokumentumot az elmúlt év végén küldték meg, kihirdetés végett, az Elnöki Hivatalnak. Az államfő szerint problémák merülnek fel a helyi megválasztottak funkcióban való törvényes megerősitése szempontjából, mig az új törvény megszegi az Alkotmány több cikkelyét. (RADIOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter Csernyivcibe tett hivatalos látogatást

Teodor Meleşcanu külügyminiszter befejezte hivatalos látogatását Csernyivcibe, ahol, egyebek mellett, az új ukrán tanügyi törvényről is tárgyalt. A hivatalos látogatás első mozzanataként a román diplomáciai vezető Iordăneşti településen (Hliboka tartomány) részt vett a román tannyelvű iskola megnyitásán. Az eseményen jelen volt Liviu Pop román tanügyminiszter, Lilia Grinevich ukrán oktatásügyi miniszter és Pavlo Klimkin külügyminiszter. Ezt követően, a román küldöttség Románia Csernyivci-i főkonzulátusán Csernyivci területén élő román közösség képviselőivel találkozott. A megbeszélések és találkozók után tartott közös sajtóértekezleten Pavlo Klimkin kihangsúlyozta, hogy „senki sem akarja elukránositani a román közösséget, annál inkább, hogy Ukrajna erőfeszitéseket tesz az EU-hoz való közeledéséért, amely a kisebbségek jogainak tiszteletbentartását is feltételezi”. Teodor Meleşcanu a maga részéről kijelentette, hogy az új ukrán oktatási törvény 7. cikkelye negativan befolyásolja a román közösség román nyelven való tanulásának lehetőségét és egy közös dokumentumot kell kidolgozni az oktatási törvény alkalmazására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

A nemzetvédelmi minisztérium 173 tehergépkocsit vásárol csapatszállitásra

Katonai források szerint a tehergépkocsikat az Iveco vállalat gyártja, amelyekkel még az idén  kiegészitheti felszerelését a román hadsereg. Másrészt, pénteken irják alá a nemzetvédelmi minisztérium székházában azt a szerződést, amely 227 Piranha 5 tipusú páncélozott szállitójármű megvásárlásáról szól. A szerződés aláirásán részt vesz Mihai Fifor tárcavezető is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

Az üzletemberek mérsékelt derülátással követik a román gazdaság idei alakulását

Az üzletemberek mérsékelt derülátással, mi több, valamelyest aggodalommal követik a román gazdaság idei alakulását.A vállalkozói szférát elsősorban a lej leértékelődése és az adóügyben tapasztalt bizonytalanság foglalkoztatja, derült ki a KeysFin üzleti szolgáltató által a gazdasági perspektivákról készitett féléves elemzéséből. A tanulmányban részt vevő, különböző tevékenységi területeken dolgozó mintegy 150 üzletember úgy vélte, hogy a román gazdaság az idén 4%-4,5%-os növekedést könyvel el, egy negyede szerint a növekedés nagyobb lesz 5%-nál, mig 16%-a nem volt hajlandó válaszolni, úgy vélve, hogy jelenleg igen nagy a bizonytalanság a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatosan és a legnagyobb kockázatot az infláció, a lej árfolyama, a munkaerőhiány és a hitelek drágulása jelenti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)