Judecătoria Basmanîi de la Moscova a confirmat mandatul de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc

O judecătorie din Moscova a confirmat mandatul de arestare emis de autorităţile ruse pe numele lui Vlad Plahotniuc, controversatul om de afaceri din Republica Moldova care conduce Partidul Democrat, aflat la guvernare. Colegul nostru de la Radio Chişinău, Victor Pogor, are detalii:

Reporter: Judecătoria Basmanîi de la Moscova a admis arestul preventiv a lui Vlad Plahotniuc, dându-l în căutare internaţională. Reprezentanţii presei nu au avut acces la şedinţă. Partidul Democrat din Republica Moldova a calificat decizia drept şantaj politic, făcut într-un an electoral. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari a declarat că decizia a fost pronunţată în mod intenţionat, în ziua în care a fost promulgată legea care interzice propaganda rusească pe teritoriul Republicii Moldova.

Vitalie Gămurari consideră că decizia Tribunalului de la Moscova nu va avea consecinţe juridice pe plan internaţional, deoarece conducerea Interpol nu va da curs eventualelor cereri venite din partea Rusiei în ceea ce îl priveşte pe Vlad Plahotniuc, din cauză că sunt motivate politic. Vlad Plahotniuc este acuzat că în 2012 ar fi comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov la Londra, care însă a supravieţuit. Dosarul penal deschis în Rusia împotriva lui Plahotniuc are la bază o plângere depusă de primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care s-a refugiat la Moscova de aproape doi ani, fiind acuzat la rândul său, în Republica Moldova, de implicare într-un omor la comandă./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 ianuarie