Revista presei internaţionale – 11 ianuarie 2018

În curs de desfăşurare sau de aplanare, conflictele au atras mereu atenţia presei internaţionale, astfel incât prima pagină a ziarelor a fost frecvent ocupată de asemenea evenimente.
Departe de a se fi încheiat, războiul civil din Siria pune la grea încercare nervii multor politicieni. De exemplu, „ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că este necesar ca Iranul şi Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile ce le revin ca ţări garante în Siria”, aflăm din ziarul turc „Yeni Şafak”. „Terenul este minat, există grupări teroriste, am depus atâtea eforturi şi nu vom permite ca ele să se dovedească zadarnice”, a mai spus ministrul turc, citat de acelaşi ziar. „Krasnaia Zvezda”, ziarul Ministerului rus sl Apărării, afirmă că „Moscova a cerut armatei turce să-şi întărească controlul asupra grupărilor armate din Idlib, având în vedere că, săptămâna trecută, ele au lansat atacuri asupra a două baze ruseşti”. Iar în privinţa armamentului turc, un alt ziar din Turcia, „Milliyet”, nu ştie ce să mai creadă după ce, „săptămâna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, a semnat la Paris un acord vizând achiziţionarea unor rachete Eurosam: Noi vom achiziţiona acum rachete Eurosam produse în parteneriat cu Franţa şi Italia sau vom achiziţiona sistemul rusesc S-400?”, se întreabă ziarul.
Războiul Coreii de Nord cu lumea pare să treacă însă printr-o perioadă mai fastă. După cum aflăm din ziarul american „The New York Times”, „preşedintele Kim Jong-un a profitat cu abilitate de Olimpiada de Iarnă din Sud, care se apropie, fiind de acord să trimită o delegaţie care să concureze în competiţii”. Acelaşi ziar estimează că „preşedintele Kim pare să fi revenit la diplomaţie în relaţiile cu Seulul, iar preşedintele american Donald Trump şi-a asumat deja un merit în această schimbare de ton”. Un alt ziar american, „The Washingtn Post”, relateză că „preşedintele sud-coreean Moon Jae-in l-a apreciat şi el pe Trump pentru că, în opinia sa, el a făcut ca tratativele intercoreene să poată fi din nou posibile”. „Este doar începutul”, ar fi declarat preşedintele Moon, citat de ziarul bruxellez „La Libre Belgique”. „Aducerea Coreii de Nord la masa tratativelor pe tema denuclearizării va fi următoarea etapă”, a mai spus el.
În Europa, ţările mai recalcitrante din Uniunea Europeană se află din nou pe prima pagină a ziarelor. Cotidianul francez „Le Monde” informează că, „înaintea întâlnirii sale cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndepărtat din funcţii pe miniştrii ostili Uniunii Europene”. În privinţa afacerilor UE, „Comisia Europeană a cerut statelor membre consolidarea bugetului european după anul 2020 pentru a acoperi gaura lăsată de Brexit”, anunţă publicaţia elenă „To Vima”. Iar ziarul britanic „The Guardian” precizează că, „dintr-o serie de documente, reiese că UE ar putea bloca activitatea şi finanţarea companiilor britanice care activează în Europa”. Un alt ziar britanic, „The Telegraph”, informează că „ministrul britanic pe tema Brexitului, David Davis, i-a scris deja premierului Theresa May, declarându-se îngrijorat că, tot mai des, Regatul Unit este tratat diferit de instituţiile europene într-un mod care deseori afectează interesele britanice”. Şi tot pe tema Brexitului, un ziarul britanic „Daily Express”, avertizează: „Merkel şi Macron ar putea împinge Europa spre un dezastru financiar”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR