Startul oficial al preşedinţiei bulgare a Consiliului UE

Astăzi are loc startul oficial al preşedinţiei bulgare a Consiliului UE. Peste 2.000 de evenimente sunt aşteptate la Bruxelles, Luxemburg şi Sofia. Peste 25.000 de delegaţi şi oaspeţi vor sosi în Bulgaria în prima jumătate a anului 2018. Se preconizează că preşedinţia bulgară va costa circa 150 milioane de leva (aproximativ 75 de milioane de euro). Consiliul UE este unul dintre principalele organisme din Uniune şi reprezintă guvernele statelor membre. În cadrul său se reunesc miniştrii naţionali din toate ţările UE, cu sarcina de a adopta legi şi de a coordona politici. Consiliul negociază şi adoptă acte legislative împreună cu Parlamentul European. Anual, el aprobă în medie aproximativ 200 de regulamente, 50 de directive, 50 de decizii. În plus, Consiliul defineşte şi pune în aplicare politica externă a UE în conformitate cu orientările date de Consiliul European.

Preşedinţia Consiliului revine prin rotaţie statelor membre, la fiecare șase luni. Înaintea Bulgariei, preşedinţia Consiliului UE a fost deţinută de Estonia şi va fi preluată de Austria. Împreună cu aceste două state, Bulgaria formează aşa-numitul trio, scopul acestui format fiind de a avea mai multă continuitate în politici. În următoarele şase luni, Bulgaria va conduce reuniunile diferitelor formaţiuni ale Consiliului, cu excepția Consiliului pentru Afaceri Externe, va asigura buna desfășurare a reuniunilor, stabilind ordinea de zi şi propunând soluţii la problemele care au apărut. În plus, Bulgaria va reprezenta Consiliul în relaţiile sale cu Comisia Europeană şi Parlamentul European. Fiecare ţară care deţine preşedinţia prezintă o serie de subiecte pe care le consideră importante şi asupra cărora doreşte să atragă atenţia UE. Bulgaria a subliniat în repetate rânduri că una dintre principalele sale priorităţi este perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi a declarat că va încerca prin proiecte şi iniţiative de infrastructură, cum ar fi scăderea tarifelor de roaming, să apropie statele din regiune de restul Europei. În luna mai, Sofia va organiza un summit împreună cu liderii din Balcanii de Vest. Alte priorităţi ale programului preşedinţiei bulgare sunt viitorul Europei şi al tinerilor, securitatea şi stabilitatea într-o Europă puternică şi unită, o economie digitală şi abilităţi pentru viitor.

Înainte de startul oficial al preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, premierul Boiko Borisov va avea o întâlnire de lucru cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul căreia vor fi analizate provocările cu care se confruntă Europa în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE. În centrul întrevederii se vor afla priorităţile Bulgariei, o parte a programului trio-ului Estonia – Bulgaria – Austria. Acestea sunt perspectivele pentru Balcanii de Vest, continuarea coeziunii, securitatea şi stabilitatea UE, economia digitală şi viitorul Europei şi al tinerilor din comunitate. Preşedintele Consiliului European soseşte în Bulgaria pentru a asista la ceremonia de preluare a primei preşedinţii bulgare a Consiliului, care va începe printr-un concert în aer liber în faţa Teatrului Naţional de la Sofia. Oaspeţii oficiali ai ceremoniei sunt preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, preşedintele Adunării Naţionale, Ţveta Karaianceva, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Boiko Borisov./ddaniela/fcostea

www.dariknews.bg – 11 ianuarie