2018. január 12

Románia belső nemzeti összterméke 2017 harmadik negyedévében 8,8%-al (az időszakos korrekció után 8,6%-al) nőtt az előző év hasonló időszakához képest

Kilenc hónapra számolva pedig a növekedés 7% volt (az időszakos korrekció után 6,9%). Ezt az Országos Statisztikai Hivatal (INS) ma hozta nyilvánosságra. 2017 második negyedévéhez képest a belső nemzeti össztermék a harmadik negyedévben 2,6%-al nőtt. Az elmúlt év harmadik negyedévében a belső nemzeti össztermék értéke 216,886 milliárd lej volt. A Világbank a közelmúltban bejelentette, hogy arra számít, miszerint Románia a 2017-es év egészére 6,4%-os növekedést fog jelenteni, szemben a júniusban előrejelzett 4,4%-al. (Radio România Actualităţi)

Decemberben 3,3%-os inflációt mértek

Ez növekedést jelent a novemberben mért 3,23%-al szemben. Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,44%-al, az egyéb fogyasztási cikkek árai 0,28%-al nőttek – tette közzé ma az Országos Statisztikai Hivatal (INS). A hivatkozott forrás szerint 2016 hasonló időszakához képest az árak 3,32%-al emelkedtek. Ezen belül az élelmiszer-árak 4,07%-al, az egyéb fogyasztási cikkek 4,11%, a szolgáltatások árai pedig 022%-al nőttek. A Román Nemzeti Bank 2017 végén módosította az infláció előrejelzését 2,7%-ra a korábbi 1,9%-hoz képest. (Radio România Actualităţi)

Teodor Meleşcanu román külügyminiszter konstruktívnak minősítette tárgyalásait Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

A két tárcavezető tegnap találkozott Csernyivici-ben (Cernăuţ). Az UNN hírügynökség arról is beszámolt, hogy a külügyminiszterek részt vettek egy román tannyelvű iskola felavatásán a Csernyivici tartományban található Iordăneşti-ben. „Nagyon jó és következetes megbeszéléseket folytattunk Pavlo Klimkinnel a román közösség gondjairól” – nyilatkozta Teodor Meleşcanu, aki hozzátette, hogy szó esett a nyelvi jogok kölcsönös garanciájáról az ukrajnai románok és a romániai ukránok esetében. Ami az ukrán nyelvtörvényt illeti Meleşcanu ismét nyomatékosította, hogy Romániai ki fogja nyivánítani aggályait e tárgykörben. A kérdés mindaddig a politikai megbeszélések napirendjén marad, amíg konkrét megoldást nem találunk erre – mondta a miniszter. (Rador Hírügynökség)

A humán szervátültetés törvény-tervezetének végleges formáját csak azt követően küldik el a parlamentbe, miután megvitatták a betegek egyesületeivel

Ezt Florian Bodog egészségügyi miniszter nyilatkozta azt követően, hogy találkozott a szervátültetésen átesett páciensek képviselőivel, akik módosításokat javasoltak a törvénytervezet szövegén. Ezek között szerepelt az is, hogy kapjon nagyobb nyilvánosságot a szervátültetésben részesült személyek listája, sőt javasolták egy országos szervátültetési regiszter létrehozását, amelyikbe minden egyes páciens adatait felvezetnék. (Rador Hírügynökség)

Heves viták az igazságügy függetlenségével kapcsolatosan a Bírák Tanácsának tegnapi ülésén

A testület megvitatta azokat a médiában napvilágot látott vádakat, miszerint egyes esetekben a bűnvádi eljárás a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére történt. Erről a Bírák Tanácsában a civil szervezeteket képviselő Victor Alistar nyilatkozott közvetlenül a tanácskozás után. Victor Alistar: „Én személy szerint nem hiszem, hogy vannak olyan személyek, akiknek kettős minőségük lenne, azaz egyfelől magisztrátusok, másfelől pedig a SRI állományának a tagjai, mert ezt a törvény tiltja. Azonban milyen módon? Milyen együttműködés? Ha léteznek ilyenek, amelyek befolyásolják az igazságszolgáltatást, akkor ezeket ki kell vizsgálni. Ha nem találunk ilyesmit, akkor a Bírák Tanácsának egyértelműen ki kell jelenteni, hogy alaposan kivizsgáltuk a helyzetet és nem találtunk ilyesmit és ezzel meg lehet nyugtatni a közvéleményt. Ha viszont beigazolódnak a vádak, akkor meg fogjuk látni, de nem feltételezhetünk semmit. Nem hagyhatjuk tisztázatlanul ezeket a dolgokat. Korábban Augustin Lazăr legfőbb ügyész is úgy nyilatkozott, hogy fedett ügynökként dolgozó magisztrátusok nincsenek, ezt csak azok találták ki, akik le akarják járatni az igazságszolgáltatást. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador