Armata României va avea cele mai performante transportoare blindate

Armata României va avea cele mai performante transportoare blindate, iar majoritatea vor fi produse în Bucureşti, în parteneriat cu o firmă americană. Contractul pentru achiziţia a 227 de astfel de vehicule în valoare de 895 de milioane de euro a fost semnat astăzi la Ministerul Apărării, iar banii trebuie livraţi până în 2020.
Reporter: Radu Dobriţoiu: Contractul încheiat astăzi pentru achiziţia transportoarele blindate Piranha V este ce mai mare comandă pe care industria românească de apărare o promeşte după 1990, reprezintă, totodată, şi cea mai importantă achiziţie pentru Armata României, care avea nevoie de înnoirea parcului de transportoare blindate. Cele mai noi taburi 8×8, aflate în dotarea Forţelor Terestre, sunt cele de tip Zimbru, tehnologie din anii ’80 şi 30 de transportoarele Piranha III, ambele modele depăşite ca bindaj de Piranha V. După semnarea contractului de achiziţie, primul ministru Mihai Tudose a declarat:
Mihai Tudose: Uite că la termen s-a livrat ceva pentru România. Un lucru care răspunde atât necesităţilor de securitate şi apărare a României, angajamentelor de partener strategic cu NATO, dar şi cu ţările europene, dar şi un angajament pe care ni l-am luat de atunci pentru a face ceva pentru economia românrească.
Reporter: Importanţa achiziţiei a fost subliniată şi de ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor:
Mihai Fifor: Reuşim să semnăm un contract cu o importanţă majoră nu doar pentru înzestrarea Armatei, ci mai ales pentru industria de apărare românească.
Reporter: Din cele 227 de transportoare cumpărate de România 30 sunt fabricate în Elveţia,197 vor produse la Uzina Mecanică București, şase dintre acestea urmând să fie realizate în România chiar în acest an./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie