Artistul Cristian Ungureanu dezvăluie secretele picturii europene într-o expoziție transdisciplinară la Accademia di Belle Arti din L’Aquila

Marți, 16 ianuarie 2018, începând cu ora 16:00, în Sala Rivera a Palatului Fibbioni din L’Aquila (Via S. Bernardino, 1, 67100, L’Aquila), Accademia di Romania in Roma și Accademia di Belle Arti di L’Aquila prezintă expoziția „Musica delle sfere [La geometria segreta della pittura europea] a artistului Cristian UNGUREANU. Expoziția va fi inaugurată de către criticul de artă italian Antonio GASBARRINI.

Artistul transdisciplinar, Cristian UNGUREANU revizitează cele mai cunoscute capodopere ale istoriei artei europene pentru a le dezvalui profilul ascuns, geometria lor secretă și simbolică. Lucrările lui Cristian Ungureanu sunt o reconstrucție virtuală a schițelor compoziționale, în ”metru antic”, ale unor picturi celebre, cum ar fi icoana „Sfinta Treime” a lui Rubliov, plafonul ”Capelei Sixtine” a lui Michelangelo sau modulul coloanei lui Brancusi . Instalatia sculpturala „Terra da Iasi/ Pământ de la Iași” este o replică ludică la „Air de Paris” a lui Marcel Duchamp. Cele zece borcane goale, etichetate „Ego d’artista” explorează condiția nivelului psihologic al ființei umane și sunt un omagiu adus lui Piero Manzoni.

Intitulate „Pagini di jurnal”, pânzele sale evocă desenele în sepia și atmosfera laviurilor pe care vechii maeștri le faceau pentru a crea „anatomiile” compoziționale și simbolice ale viitoaror tablouri. Animațiile video ale lui Cristian Ungureanu sunt un instrument poetic, în spiritul timpului, prin care sunt accesate semnificațiile simbolice ale picturilor analizate geometric.

Filosoful Basarab Nicolescu rezumă abordarea transdisciplinară a artistului: „Cristian Ungureanu pare să fie un continuator al lui Matila Ghyka (1881-1965), specialist al numărului de aur. Mai mult decât atât, Cristian Ungureanu stăpânește și instrumentele artistice din „epoca electronicii”.

Cristian UNGUREANU s-a născut în 1972 în România. După ce a studiat la fosta Academie de Arte „George Enescu” din Iași, s-a mutat în Italia, unde a expus de mai multe ori la Bologna, Veneția și Verona. După șapte ani de cercetări și peregrinări artistice, în 2010 s-a întors în România și și-a susținut doctoratul cu teza „Dialog între sferă și cub/ Geometria secretă a picturii europene” la Universitatea Națională de Artă din București. Conferențiar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Cristian Ungureanu a devenit conducător de doctorat cu teza „Compoziția geometrică din artele vizuale și valențele ei transdisciplinare”. Membru al Centrului Internațional de Cercetare și Studii Transdisciplinare din Paris și artist recunoscut, Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole de teorie a artei, este autorul a peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, România, Rusia, Turcia și Franța.

www.cristianungureanu.ro,                                                     www.ciret-transdisciplinarity.org

Expoziția “Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene” a artistului Cristian Ungureanu, organizată de Institutul Cultural Român și Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare din Paris, Biennale MarteLive din Roma, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași și Accademia di Belle Arti din Aquila, poate fi vizitată în perioada 16 – 28 ianuarie 2018 în Sala Rivera a Palatului Fibbioni din L’Aquila (Via S. Bernardino, 1, 67100, L’Aquila) de luni până vineri între 11:00–13:00 și 16:00–19:00, iar sâmbătă și duminică intre 16:00–19:00