Ministerul de Externe de la Bucureşti ripostează în noul episod tensionat iscat cu Ungaria

Ministerul de Externe de la Bucureşti ripostează în noul episod tensionat iscat cu Ungaria şi răspunde criticilor aduse de Budapesta premierului Mihai Tudose. ‘Declarațiile despre ţinutul secuiesc nu vizau comunitatea maghiară, era un avertisment despre responsabilii locali din ţara noastră’ – precizează comunicatul MAE. Mai multe informaţii are Alina Mărculescu Matiş, jurnalist DIGI 24.

Reporter: Sunt explicaţii, dar şi reproşuri în această reacţie. Pe de-o parte, MAE transmite Ungariei că mesajul premierului Mihai Tudose despre autonomia ţinutului secuiesc a fost înţeles greşit.
Diplomaţia română spune că declaraţiile premierului „atrag atenția asupra responsabilității pe care o au autoritățile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii”. Ministerul de Externe explică, de asemenea, că mesajul nu a fost unul etnic sau anti-maghiar, a fost vorba doar despre „necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de stat în România, care este stat unitar, suveran şi indivizibil”.
Dincolo de această clarificare MAE spune că a avut loc o înmulţire a iniţiativelor prinvind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriu etnic şi avertizează că aceste demersuri nu ajută nici relaţiile interetnice, dar nici pe cea bilaterală. Mai mult, dimplomaţia română subliniează că nu acceptă astfel de provocări, mai ales în anul Centenarul Marii Uniri.
Foarte pe scurt cum s-a ajuns aici. Noile tensiuni dintre România şi Ungaria vin după ce premierul Mihai Tudose a declarat că nici nu poate fi vorba de o autonomie a ţinutului secuiesc. Mai mult decât atât, premierul a avertizat – şi redau din vorbele sale – ‘dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag’. Mesajul i-a înfuriat pe oficialii de la Budapesta, care l-au convocat azi pe ambasadorul român pentru explicaţii.
Mai mult, Péter Szijjártó, care este ministru de externe din ţara vecină, a spus că declaraţiile lui Mihai Tudose sunt inacceptabile şi că Ungaria consideră discuţiile despre autonomie perfect legitime./pvelisar

DIGI 24 TV – 12 ianuarie