În Cehia, preşedintele prorus în exerciţiu, Miloš Zeman, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Realizator: În Cehia, preşedintele prorus în exerciţiu, Miloš Zeman, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 38,89% din voturi, au anunţat astăzi autorităţile electorale de la Praga.

Reporter: Luminiţa Apostol – Preşedintele Miloš Zeman, în vârstă de 73 de ani, este un veteran al stângii şi cel care a cerut, în 2016, organizarea unui referendum privind prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi în NATO, afirmând, totuşi, că susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia şi de China şi a criticat decizia Germaniei de a primi imigranţi din ţările musulmane.

După scrutinul de astăzi, el se plasează înaintea fostului preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Jiří Drahoš, de 68 de ani, un proeuropean care a obţinut peste 26% din voturile alegătorilor. Cei doi urmează să se confrunte în cel de-al doilea tur al alegerilor, peste două săptămâni. Spre deosebire de Miloş Zeman, care este popular în mediul rural, Jiří Drahoš este preferat de intelectuali şi de populaţia urbană. El este un susţinător al Uniunii Europene şi al NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii de imigranţi. Contestatarii îi reproşează lui Drahoš lipsa de experienţă politică. Dar potrivit unui sondaj de opinie, el ar putea câştiga al doilea tur de scrutin.

Potrivit estimărilor agenţiei cehe de presă, rata de participare la alegeri a fost de aproximativ 60%. În Republica Cehă, preşedintele are o autoritate redusă, deşi el poate avea o influenţă importantă asupra opiniei publice./rpatulea/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie