Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti pentru explicaţii referitoare la incidentul de la sfârşitul săptămânii trecute, când membri ai Mişcării ‘Celor 64 de comitate’ au acoperit cu un steag al Ţinutului Secuiesc stema de pe sediul Ambasadei României la Budapesta. Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că îi va cere Ungariei, prin intermediul ambsadorului său la Bucureşti, să asigure măsuri de securitate pentru ambasada română de la Budapesta.
Teodor Meleşcanu: „Înţelegem dreptul tuturor oamenilor din ţările UE să-şi exprime opiniile, însă în acelaşi timp vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, astfel încât activitatea ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel. Din punctul nostru de vedere există toată dorinţa ca dialogul să meargă în continuare pe trendul ascendent pe care l-am înregistrat”.
Anterior acestei declaraţii, Ministerul român de Externe publicase un comunicat, în care se declară preocupat de atitudinea provocatoare a Mişcării ‘Celor 64 de comitate’ şi condamnă producerea unor astfel de incidente, care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale. Ministerul consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice./dursache/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie)