Ungaria şi-a dorit tot timpul o relaţie bazată pe respect cu România (Péter Szijjártó)

Ungaria s-a străduit tot timpul să aibă o relaţie bazată pe respect reciproc cu România, în interesul comunităţii maghiare care trăieşte acolo – a declarat ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, la o emisiune difuzată luni la postul public de televiziune M1 din Ungaria.

Péter Szijjártó a reacţionat faţă de declaraţiile premierului României, Mihai Tudose, care a comentat miercuri seara la Realitatea TV aspiraţiile maghiarilor de a obţine autonomia, declarând, între altele: “Voi avea aceeaşi atitudine ca atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi. Când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo flutură şi ei lângă steag”. Ministrul ungar de externe a afirmat că este inacceptabil ca în Europa secolului XXI o întreagă comunitate naţională şi liderii acesteia să fie ameninţaţi cu spânzurătoarea şi cu moartea. Guvernul Ungariei are obligaţia să precizeze clar că o asemenea afirmaţie este în întregimea ei intolerabilă şi să îl elimine pe şeful Guvernului României de pe lista politicienilor europeni culţi – a declarat Szijjártó.

În cadrul aceleaşi emisiuni, ministrul a comentat şi ultimele proiecte de lege din Ucraina, care îngrădesc din nou drepturile minorităţilor din această ţară, catalogând situaţia drept extrem de gravă, deoarece nimeni nu a luat în serios nici ameninţarea care reprezintă noua lege a învăţământului. Ucraina, în loc să rezolve conflictele, a venit cu noi propuneri ce limitează folosirea limbii materne şi a dublei cetăţenii. De exemplu, piesele de teatru trebuie supratitrate şi în ucraineană, respectiv ziarele trebuie tipărite şi în limba oficială de stat – a spus Péter Szijjártó. Guvernul Ungariei va reacţiona la fel de dur şi în cazul acestor noi limite impuse, cum a făcut-o şi în cazul Legii învăţământului, a anunţat ministrul de externe ungar. Péter Szijjártó a fost întrebat şi despre declaraţia premierului olandez, Mark Rutte, privind migraţia ilegală. Acesta afirmase în cadrul unei emisiuni televizate că “nu poţi spune că nu doresc asta, dar prefer să contribui financiar la primirea lor în altă ţară”.

Ministrul ungar de externe a spus că poziţia Ungariei cu privire la migraţia ilegală e univocă şi limpede: Ungaria nu doreşte să fie ţară de imigranţi, priveşte migraţia ca pe o problemă de securitate, nu va reduce presiunea privind cota obligatorie, nu va permite intrarea nici măcar a unui singur imigrant ilegal pe teritoriul ţării sale şi susţine în continuare că Europa trebuie apărată în afara ei. Péter Szijjártó a declarat în cadrul emisiunii “180 de minute” de la Radio Kossuth, pe tema declaraţiei premierului român, că în Europa au loc mai multe dezbateri pe tema autonomiei şi există mai multe forme de autonomie. În secolul XXI nu poţi pune sub semnul întrebării legitimitatea dezbaterii despre autonomie. Dezbaterea trebuie să aibă loc, dar să ameninţi cu moartea, între timp, este inacceptabil./lendrefy/fcostea

MTI – 16 ianuarie