2018. január 17

Ma egyeztetések kezdődnek a parlamenti partook és Klaus Iohannis államfő között annak érdekében, hogy nevestsék azt a személyt, akit az elnök megbíz a kormányalakítással

Elsőként az államfő a Szociáldemokrata Párt és az ALDE küldöttségét fogadja ma. Mint ismeretes a szociáldemokraták Viorica Dăncilă europarlamenti képviselőt jelölték a tisztségre. Az ellenzék visszautasítja Viorica Dăncilă kinevezését és előrehozott választások kiírását sürgeti Klaus Iohannistól. Ezt Ludovic Orban, a nemzeti Liberális Párt elnöke nyilatkozta a közszolgálati rádiónak. Ugyanakkor az ALDE támogatja Viorica Dăncilăt, amint azt Varujan Vosganian, a párt alelnöke nyilatkozta a sajtónak. (Radio România Actualităţi)

Stratégiai partnerség kialakításában állapodott meg kedden Klaus Iohannis elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben.

Iohannis kiemelte, hogy a két országnak közösek a gazdasági érdekei, ezért elhatározták, magasabb szintre emelik a két ország kapcsolatát, és megteszik a szükséges lépéseket a két ország stratégiai partnerségének kialakításához. Hangsúlyozta, a román-japán viszonynak fontos részét képezik a gazdasági kapcsolatok, és felidézte, hogy az elmúlt időszakban nőttek a japán cégek beruházásai Romániában, akárcsak a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Iohannis hozzátette: Észak-Koreával kapcsolatban Románia szorgalmazza a nemzetközi közösség által megállapított szankciók határozott alkalmazását, emlékeztetve, Románia mindig elítélte Phenjan provokatív akcióit. Abe Sindzó japán miniszterelnök a gazdasági együttműködést nevezte a két ország kapcsolata legfontosabb összetevőjének. Úgy vélte, Románia számára a legfontosabb gazdasági kihívás infrastruktúrájának fejlesztése, és emlékeztetett, hogy japán hitelből épül Bukarest metróhálózatának kiterjesztése a Henri Coanda nemzetközi repülőtérig. Abe Sindzó megköszönte Johannisnak Románia álláspontját az észak-koreai kérdésben. (Radio România Actualităţi)

Csökkent a lej árfolyama

Ahogy az várható volt, Mihai Tudose miniszterelnök lemondásának hatására gyengült a hazai fizetőeszköz: kedden történelmi csúcspontot ért el az euró lejhez viszonyított árfolyama. A jegybank által közölt középárfolyam szerint egy euró 4,6599 lejbe kerül, ami a valaha volt legmagasabb összeg, megdönti a december 29-én felállított csúcsot, amikor 4,6597 lejes középárfolyamot tett közzé a jegybank. A mai árfolyam 3,43 banis emelkedés a hétfőn közzétett 4,6256 lej/eurós árfolyamhoz viszonyítva. (Rador Hírügynökség)

Corina Creţu, az Európai Bizottság fejlesztési politikáért felelős biztosa jóváhagyta 57 millió euró folyósítását, a Krassó-Szörény megyei ivóvíz-hálózat fejlesztésére.

Az erről szóló sajtóközlemény szerint 120 kilométernyi vízvezeték megépítéséről illetve felújításáról, 20 tartály elkészítéséről, valamint 160 kilométernyi csatornarendszer felújításáról van szó. A tervek szerint a munkálatokat még ezen a nyáron befejezik és ezáltal 19.000 személy jut jó minőségű ivóvízhez. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador