2018. január 18

A jövő héten döntenek a kormány összetételéről

Az új kormány összetételének megállapitása után a parlamentet rendkivüli ülésszakra hívják össze, hogy beiktassák  a kabinetet, közölte szerdán Liviu Dragnea házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután az államfő Viorica Dăncilăt, a PSD Nőszervezete vezetőjét bizta meg a kormányalakítással. Az új kormány összetételéről a jövő hét első napjaiban dönt a PSD Végrehajtó Bizottsága. A parlament tavaszi ülésszaka normális körülmények között február elsején kezdődik, de Dragnea szerint a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatásának és az új kormányprogram parlament elé terjesztésének hamarabb kell megtörténnie, oly módon, hogy január 29-én a törvényhozás szavazhasson az új kormány beiktatásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A kormányváltás késlelteti a Hunedoara Energetikai Komplexum átszervezését

A kormányváltás miatt megtorpant a Hunedoara Energetikai Komplexum átszervezési terveinek gyakorlatba ültetése, valamint a bányamunka biztonságát növelő beruházások megvalósitása. A tavaly történt munkabalesetek után Mihai Tudose akkori miniszterelnök megigérte, hogy támogatja Zsil-Völgyét, mi több megbeszéltek egy találkozót is, amire nem került sor és most a szakszervezeti vezetőknek nincs akivel tárgyalniuk.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Narancssárga figyelmeztető előrejelzés 18 megyére, havazás és hófúvás miatt

Az országos meteorológiai intézet (ANM) által hófúvás és havazás miatt szerdán 18 erdélyi, moldvai, olténiai és dobrudzsai megyére kibocsátott narancssárga figyelmeztetés csütörtök estig érvényes, mig 22 óráig marad érvényben az emlitett megyékben a citromsárga jelzésű, csapadékra és szélre vonatkozó figyelmeztetés. A kedvezőtlen időjárás miatt számos megyei és országutat lezártak Gorj, Tulcea, Galac, Konstanca, Krassó-Szörény, Vaslui és Dâmboviţa megyében. Ugyanakkor 100 településen 77 ezer lakás továbbra is áram nélkül van. A helyzet Tulcea és Konstanca megyében a legsúlyosabb.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Románia szerény lépéseket tett a GRECO-ajánlatok gyakorlatba ültetése terén

Románia szerény lépéseket tett a törvényhozókat, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzése és leküzdése terén, és az e tekintetben a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által megfogalmazott 13 ajánlás közül mindössze kettőt valósított meg maradéktalanul, mig négyet csak részben, mutatott rá az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport csütörtöki jelentése.A GRECO szerint Románia nem forditott megfelelő figyelmet az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tevékenységének javitására sem, ami a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatainak ellenőrzését illeti, noha javultak a munkamódszerek.A korrupcióellenes államcsoport azt kérte a román hatóságoktól, hogy december 31-ig terjesszenek be jelentést ajánlatainak gyakorlatba ültetéséről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)