2018. január 23

Az Alkotmánybíróság ma megkezdi az igazságügyre vonatkozó jogszabályokat módosító törvény alkotmányossági vizsgálatát

A taláros testületet a Legfelsőbb Bíróság (ICCJ), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szövetség Románia Megmentéséért (USR) kereste meg. A Legfelsőbb Bíróság azt kifogásolta, hogy a Magisztrátusokat Kivizsgáló Ügyészség felállítása sérti a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elvét. A Nemzeti Liberális Párt szerint a jogszabály az Alkotmány több előírását is sérti, ezek között megemlítik a képviselők és szenátorok törvénykezdeményezési jogát szabályozó cikkelyt, a törvényhozás autonómiája elvének, valamint a kétkamarás törvényhozási rendszernek a megszegését. Tekintettel a többféle alkotmányossági kifogásra, az Alkotmánybíróság valószínűleg csak a jövő hónapban hozza meg döntését. (Rador Hírügynökség)

Az új kormány első, január 31-ére tervezett ülésén elhalasztja a 600-as nyilatkozat leadási határidejét

Ezt tegnap közölte Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kifejtette, tárgyalt erről a kérdésről Viorica Dăncilă kijelölt kormányfővel és Ionuţ Mişa pénzügyminiszterrel, és arra az elhatározásra jutottak, hogy az új kormány első, január 31-ére tervezett ülésén rendeletben halasztják el a 600-as nyilatkozat leadási határidejét március elsejére. A PSD elnöke szerint arra is megvan az esély, hogy teljes mértékben eltörlik a 600-as nyilatkozat leadásának kötelezettségét, feltéve, ha találnak más módot arra, hogy a kérdéses járulék fizetésére kötelezett magánszemélyek továbbra is megmaradjanak a társadalombiztosítási rendszerben. A 600-as nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtani – az érvényben lévő jogszabály értelmében január 31-éig -, akik 2017-ben 22 800 lejhez vagy annál nagyobb összeghez jutottak a fizetésükön kívül. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt kötelezővé tenné a parlamenti vizsgálóbizottságok előtti megjelenést

Ma újabb ülést tart a 2009-es elnökválasztás megszervezésének bizonyos részleteit kivizsgáló parlamenti különbizottság. A testület elnöke, Oana Florea elmondta, hogy a bizottság jelentését nyilvánosságra fogják hozni, amennyiben ezt a törvény lehetővé teszi. A politikus ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki, amiért több személy is visszautasította, hogy részt vegyen a bizottsági meghallgatásokon. Oana Florea ezzel kapcsolatban elmondta, hogy törvényjavaslatot készül benyújtani, amely büntetéssel sújtaná azokat, akik nem jelennek meg a bizottság előtt. Mint elmondta a tervezett szabályozás jogalapját az Alkotmánybíróság döntése, valamint több európai ország joggyakorlata képezné. Ez utóbbiak között megemlítette Franciaországot, Belgiumot, Luxemburgot, Ausztriát és Portugáliát. (Rador Hírügynökség)

Tovább zuhan a lej árfolyama

Újabb történelmi mélypontra süllyedt hétfőn a lej értéke az euróhoz képest. A Román Nemzeti Bank hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,6656 lejt ért. Január 19-én 4,6599 lej, január 16-án pedig 4,6614 lej volt az uniós valuta árfolyama. Mindkét dátum a román fizetőeszköz egy-egy történelmi mélypontját jelentette az euróhoz képest. A dollár is erősödött a román fizetőeszközhöz képest hétfőn: a pénteki 3,7984 lejes árfolyamról 3,8059 lejre. A svájci frank viszont gyengült, a pénteki 3,9727 lejről 3,9621 lejre. (Radio România Actualităţi)

Az Audiovizuális Tanács (CNA) közös nyilatkozat aláírását kezdeményezi a rádió- és televízóállomásokkal

A testület vitára bocsátotta a kérdéses tervezet szövegét. A közös nyilatkozat célja a korrekt és pártatlan tájékoztatás, valamint a nemzeti kisebbségek jogainak a betartatása. A kezdeményezők közleményben tudatták, hogy azért tartják szükségesnek a közös nyilatkozat aláírását, mert az Egyesülés centenáriumi évében több ízben is tapasztalták az audiovizuális törvények megsértését. A dokumentum kiemeli: fontosnak tartják azt, hogy az audiovizuális műsorokban ne legyen helye a nemzeti, faji, vagy vallási gyűlöletkeltésnek, a diszkriminációnak, az egyes csoportokra vagy közösségekre vonatkozó általánosító vagy becsmérlő kijelentéseknek. (Radio România Actualităţi)