Pisica „morocănoasă”, Grumpy Cat, câştigă 710.000 de dolari la tribunal

Una dintre cele mai faimoase pisici din lume, în special datorită aspectului său morocănos în permanenţă, Tardar Sauce, alias Grumpy Cat, a devenit şi mai ”încruntată”, după ce o companie specializată în comerţul cu cafea i-a folosit în mod abuziv chipul pe eticheta unor produse neautorizate.

Încălcarea contractului de drepturi asupra imaginii pisicii i-a adus proprietarei acesteia, Tabatha Bundesen, din Arizona, sudul Statelor Unite, suma de 710.001 dolari, după o decizie luată de un juriu într-un tribunal federal din California.

„Am solicitat juraţilor suma pe care o considerau justă. Aceştia au ajuns la concluzia corectă”, a comentat avocatul proprietarei, David Jonelis. El a subliniat că Societatea Granada Beverage a semnat un contract pentru a folosi imaginea lui Grumpy Cat pe un sortiment de cafea cu gheaţă numit Grumppuccino, însă a utilizat-o şi pe un alt produs, respectiv cafea măcinată.

Este „prima dată când un ‘fenomen pe internet’ câştigă în instanţă”, a mai adăugat dl.Jonelis

O plângere depusă pe 11 decembrie 2015 susţinea că acest „comportament condamnabil al acuzaţilor i-a oferit atât pisicii, cât şi proprietarilor acesteia, un motiv de a fi realmente supăraţi”.

Grenade Beverage a fost acuzată de încălcarea unui contract de utilizare limitată a imaginii lui Grumpy Cat şi a mărcii sale, datând din 2013 „prin comercializarea, în mod repetat, a unor produse neautorizate Grumpy Cat”.

Figura acestei pisici, care nu pare mulţumită niciodată – deşi este foarte sociabilă, după cum a dat asigurări stăpâna ei – i-au adus proprietarei milioane de dolari, după publicarea primelor imagini cu aceasta, în 2012.

Felina cu ochi mari şi albaştri a apărut în numeroase emisiuni de televiziune, pe coperta unor publicaţii precum „Wall Street Journal” sau „New York Magazine”, şi chiar pe Broadway într-o reprezentare a legendarei comedii muzicale „Cats”. De asemenea, imaginea sa poate fi admiraţă în cărţi pentru copii, pe felicitări, tricouri şi a fost folosită pentru realizarea de jucării de pluş şi a altor produse. În plus, Grumpy Cat are şi o statuie de ceară la Muzeul Madame Tussaud din Washington./rcostea/vdraguta

www.lepoint.fr – 26 ianuarie