Creştere alarmantă a apelor Senei

Parisul se confruntă cu o creştere alarmantă a apelor Senei, care ar putea atingă cota maximă, la noapte, potrivit Ministerului francez al Ecologiei. Deja în acest moment nivelul râului este cu 4 metri mai ridicat decât în mod obişnuit:

Reporter: Daniela Coman – În ultimele 24 de ore, Sena a crescut cu încă 7 centimetri şi se aşteaptă să mai urce până la 5,80 – 6 metri. Chiar dacă hidrologii estimează că nivelul nu va fi la fel de ridicat ca în iunie 2016, când a atins 6,10 metri, autorităţile municipale au luat măsuri pentru a evita pagube majore. A fost interzisă navigaţia pe râu, toţi cei care locuiau în ambarcaţiunile acostate la chei au fost evacuaţi, precum şi alte aproximativ 600 de persoane aflate în zone de risc din regiunea pariziană. Aseară a fost evacuat şi un spital.

Ploile abundente de luna aceasta, căzute pe un sol suprasaturat de apă, au umflat şi majoritatea afluenţilor Senei. Cele 4 lacuri de acumulare în care se strâng apele fluviului sunt pline în proporţie de 94 la sută. Mai multe comune de la periferia Parisului au fost deja inundate, ceea ce a dus la întreruperea traficului feroviar şi rutier pe ambele porţiuni. Câteva mii de locuinţe sunt fără electricitate, apă şi căldură. O altă problemă este numărul mare de şobolani, care au ieşit din canalele inundate. Cei de la salubritate şi deratizare au avertizat autorităţile locale că trebuie luate urgent măsuri radicale de stârpire a rozătoarelor. Se aşteaptă ca apele Senei să înceapă să scadă în următoarele zile, însă reducerea nivelul va avea loc lent, urmând să ajungă la normal în câteva săptămâni./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie