Ziua europeană a protecţiei datelor personale

 Astăzi este marcată „Ziua europeană a protecţiei datelor personale”. Evenimentul are loc în contextul în care, din luna mai a acestui an, va intra în vigoare un nou regulament european în acest domeniu.

Daniela Mănuţă explică: Noul regulament de protecţia datelor va înlocui legea naţională în acest domeniu şi aduce o serie de noutăţi care au ca scop întărirea drepturilor persoanelor fizice. În acelaşi timp se va pune un accent mai mare pe obligaţiile pe care le au operatorii de date cu caracter personal, iar companiile vor fi obligate să numească un responsabil cu protecţia datelor – a declarat şeful Biroului Juridic şi Comunicare al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal, Alina Săvoiu.
Alina Savoiu: „Nerespectarea, de exemplu, a obligaţiei de a-ţi numi responsabili cu protecţia datelor se poate sancţiona cu până la 10 milioane de euro în sectorul privat”.
În sectorul public sancţiunile urează a se stabili prin lege naţională. S-a schimbat fundamental regimul sancţionator, în sensul că amenzile au crescut semnificativ şi pot ajunge pentru anumite fapte până la 10 milioane de euro, iar pentru alte fapte, cum ar fi încălcarea securităţii datelor, pot ajunge până la 20 de milioane de euro pentru sectorul privat.
Noul regulament a fost adoptat de Parlamentul European şi Consiliu în aprilie 2016, iar prevederile lui se vor aplica din luna mai a acestui an./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 ianuarie)