Băncile comerciale renunţă la multe dintre comisioanele pentru conturile de bază ale clienţilor

Băncile comerciale trebuie să renunţe la multe dintre comisioanele pentru conturile de bază ale clienţilor. Schimbarea se datorează unei legi intrate în vigoare care implementează o directivă europeană.

Reporter: Kristin Bucur – Consumatorii vulnerabili, adică acei clienţi care au un venit lunar mai mic de 2.500 de lei, vor avea comisioane zero la toate operaţiunile, inclusiv la depuneri şi retrageri de numerar de la ghişee şi bancomate. De asemenea, ei vor beneficia de comisioane zero la deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi, dar şi de gratuităţi pentru serviciile de administrare a contului. Retragerile fără comision vor fi însă valabile doar de pe teritoriul Romaniei. Ceilalţi clienţi vor avea gratuitate la închiderea, deschiderea, administrarea şi depunerea de numerar doar în contul curent de bază.

Măsurile au ca scop încurajarea cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru a-şi deschide conturi bancare. Băncile care nu vor respecta aceste prevederi vor fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei, iar comisioanele încasate ilegal vor fi restituite./lalexandrescu/lbadiu/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie