Dezbateri în parlament pe marginea programului de guvernare prezentat de premierul desemnat, Viorica Dăncilă

Dezbaterile în parlament pe marginea programului de guvernare prezentat de premierul desemnat, Viorica Dăncilă, s-au încheiat. La această oră, are loc procedura de vot secret cu bile.
Reporter: Alina Stănuţă – În timp ce reprezentanţii puterii au apreciat programul de guvernare şi măsurile propuse de Viorica Dăncilă, senatorii şi deputaţii din opoziţie au criticat propunerile înaintate de aceasta. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că investiţiile reprezintă o necesitate vitală pentru România, iar în acest sens, spunea el, un pachet legislativ este deja finalizat. Miniştrii propuşi au experienţă în atragerea fondurilor europene, explica Liviu Dragnea, iar guvernul are ca obiectiv îndeplinirea tuturor măsurilor prevăzute în programul de guvernare.
Liderul social-democrat Liviu Dragnea: Am încredere în abilitatea ei de a dialoga şi poate este cea mai importantă persoană care să poată reface punţile rupte între guvern şi opoziţie, între guvern şi alte instituţii, care înţeleg mai greu care este matca lor constituţională. Cu un guvern puternic în spate, compus din oameni buni şi cu putere de muncă, cu un sprijin parlamentar hotărât, sunt convins că această doamnă va atinge toate ţintele programului de guvernare.
Reporter: Toţi reprezentanţii opoziţiei au anunţat că vor vota împotriva programului de guvernare şi a cabinetului condus de Viorica Dăncilă. Liderul USR, Dan Barna, explica faptul că este singurul lucru normal pe care opoziţia îl poate face în această situaţie ridicolă, în care guvernele se schimbă într-un ritm accelerat. Dan Barna acuza puterea că a împărţit populaţia în două tabere din cauza legilor justiţiei şi mai menţiona că, în ultimul an, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut foarte mult.
Dan Barna: Am tot respectul pentru dna Dăncilă, dar nu cred că cineva în această sală sau cineva din această ţară nu înţelege cine va fi adevăratul premier al României. La finalul zilei, cu voturile dvs, domnilor şi doamnelor din majoritate, Liviu Dragnea va prelua controlul, de data aceasta în mod direct, a Guvernului României. România va fi în situaţia extrem de periculoasă ca două dintre puterile în stat, parlamentul şi guvernul, să se afle sub controlul şi voinţa discreţionară a unui singur om. Subliniez: un om, şi nu un partid.
Reporter: UDMR a anunţat în plenul parlamentului, prin vocea preşedintelui Kelemem Hunor, că mai acordă o şansă coaliţiei PSD-ALDE şi votează în favoarea noului guvern. La această oră, continuă procedura de vot./csimion/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 ianuarie)