ILSOLE24ORE: UE avertizează România în privinţa reformelor din justiţe

După Polonia şi Ungaria, acum Comisia Europeană este preocupată şi de România, unde guvernul a adoptat o reformă controversată a sistemului judiciar, noua măsură periclitând astfel încă o dată statul de drept dintr-o țară membră a Europei de Est. Executivul comunitar a luat atitudine în timp ce Bruxellesul îşi anunţa angajamentul de a studia noi modalităţi de a condiţiona acordarea fondurilor europene de respectarea principiilor privind separarea puterilor în stat.

”Urmărim cu îngrijorare felul în care evoluează situaţia în România. Independenţa sistemului judiciar şi capacitatea acestuia de a lupta cu eficienţă împotriva corupţiei sunt pietrele de temelie ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană”, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat semnat împreună cu vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

În decembrie, Parlamentul român a aprobat trei proiecte de lege care prefigurează o slăbire a independenței sistemului judiciar din țară și diminuarea competențelor Direcției Naționale Anticorupție. Chiar la sfârșitul săptămânii, circa 30 de mii de români au ieșit pe străzile din București și din alte orașe pentru a protesta împotriva corupției.

Parlamentul este dominat de Partidul Social Democrat, aflat la conducerea guvernului. Pentru a intra în vigoare, cele trei proiecte de lege trebuie să fie semnate de preşedintele Republicii, Klaus Iohannis. Şeful statului, exponent al partidelor de centru-dreapta, nu a anunţat încă dacă intenţionează să adopte sau nu cele trei măsuri.

În declarația sa, Comisia a cerut „Parlamentului să-și reconsidere politica, să deschidă o dezbatere (…) și să creeze un consens amplu privind calea care trebuie urmată.“ Bruxellesul intenționează să urmărească îndeaproape orice modificări.

Situaţia din România reprezintă o altă criză în relațiile dintre Comisia Europeană și Europa de Est. Alte abateri de la statul de drept au apărut în Polonia și Ungaria. În decembrie, Bruxelles-ul a dat Varșoviei trei luni (şi nu două luni, așa cum scrie în mod eronat într-un comunicat anterior) pentru a schimba o reformă controversată a sistemului judiciar, în caz contrar, Consiliul ar putea fi chemat să suspende drepturile țării în instituțiile UE.

Chiar miercuri, în timpul unei conferințe de presă de la Bruxelles, comisarul pentru justiție Věra Jourová a anunțat că intenționează să studieze „o definiție legală“ ca să confirme felul în care alocarea fondurilor UE va depinde de respectarea statului de drept, în conformitate cu articolul 2 din tratate. Doamna Jourova a negat că ar fi existat ideea condiționării banilor comunitari, cu toate că, în practică, este vorba chiar de acest lucru. Problema este controversată, iar rezultatul dezbaterii foarte incert.

Articol de Beda Romano

Traducerea: Cătălina Păunel