Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se va adresa, marţi, Congresului şi americanilor, în primul său discurs anual

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se va adresa marţi Congresului şi americanilor, în primul său discurs anual privind starea naţiunii. Mesajul se va concentra în special pe două teme: imigraţie şi securitate naţională. Se aşteaptă şi noi anunţuri privind comerţul internaţional, după cum explică Doina Saiciuc.

Corespondenţă de la Washington – Reporter: Doina Saiciuc – După săptămâni întregi de analiză, oficialii Casei Albe elaboraseră deja părţile cheie ale discursului despre starea naţiunii al preşedintelui, înaintea impasului din Congres privind imigrarea şi securitatea graniţei, impas care a condus la închiderea pentru trei zile a Guvernului federal. După momentul blocajului guvernamental, consilierii preşedintelui şi cei care îi scriu discursurile cântăresc cum să reflecte în mesaj politicile contencioase care au condus la îngheţarea activităţii Guvernului. Cu alegerile pentru Congres de la mijloc de mandat, care vor avea loc în noiembrie, şi cu procentele reduse de susţinere publică a preşedintelui, unii consilieri ai săi l-au sfătuit să folosească mesajul pe care îl va adresa marţi seara naţiunii, de la Capitoliu, pentru a proiecta o abordare de mijloc în ce priveşte anul 2018.

În ciuda incertitudinii, unele elemente ale discursului sunt evidente. Mesajul se va concentra, în mare parte, asupra a două teme cheie: imigrarea şi securitatea naţională. Consilierii preşedintelui spun că este cert că acesta va vorbi din nou despre necesitatea construirii unui zid la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic şi aceea a consolidării securităţii la graniţă. Se aşteaptă, de asemenea, ca preşedintele Trump să vorbească despre o serie de decizii viitoare privind comerţul care ar putea conduce către o atitudine mai agresivă faţă de China. Pe de altă parte, consilierii preşedintelui doresc ca discursul de marţi seară să fie un instrument de presiune asupra democraţilor, pentru a sprijini legislaţia infrastructurii, argumentând că publicul susţine eforturile de ameliorare a drumurilor şi podurilor deteriorate. Casa Albă speră să poată face public un plan mai detaliat, curând după discursul despre starea naţiunii.

Pe lângă preşedintele Trump, care vine cu propriul feedback pe marginea proiectului de text al discursului scris de consilierul politic Stephen Miller, care este un activist politic de extremă dreapta şi secretarul staff-ului, Rob Porter, ca şi de autorii de discursuri Vince Haley şi Ross Worthington, mai mult de 12 înalţi oficiali ai Casei Albe evaluează mesajul. Observatorii spun că americanii îşi doresc să audă un mesaj de unitate de bunăcuviinţă şi stabilitate globală, o agendă internă realizabilă şi bine articulată şi o agendă de politică economică de care să poată beneficia cele 99 de procente de oameni obişnuiţi faţă de cel un procent de bogaţi şi, într-o epocă de tensiuni nucleare în escaladare, naţiunea americană speră în articularea unei agende de politică externă care să recunoască interdependenţa colectivă şi să promoveze pacea./lalexandrescu/lbadiu