conace-si-castele-in-Banat-1-1024x768Castelele și conacele din Timiș alături de poveştile lor, sunt promovate de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş, împreună cu Asociația Ariergarda. Pasionaţii de legende şi de istoria Banatului au acum la dispoziție o hartă cu peste 30 de astfel de obiective, pe care le pot vizita. Din păcate, spun cei care au cules informaţiile, multe dintre castele sunt în paragină, două nici nu mai există, iar variante de finanţare sau restaurare sunt puţine, la fel şi dorinţa autorităţilor de a le pune la punct. Conacele boiereşti şi castelele din Timiş ascund între zidurile lor drame, iubiri secrete, dueluri, poveşti de dragoste şi ură, ce poartă pecetea timpului. Sunt peste 30 de astfel de puncte de atracţie în judet, din păcate prea puțin cunoscute.

conace-si-castele-in-Banat-5-1024x768„În general, tineretul le-a șters (pe castele și conace-n.r.) dintr-o posibilă căsuță de memorie. Nu poți să închegi, din păcate, o discuție despre conace cu tinerii pentru că, din păcate, au alte preocupări. Asta, pe undeva, nu e vina lor, îmi permit să spun că este vina școlii. Școlile din localități ar trebui să își înceapă prima lecție de istorie pe teren”, consideră Ioan Gropșian de la Ariergarda.

conace-si-castele-in-Banat-3-1024x768Harta unde se găsesc date despre aceste obiective, este disponibilă atât sub forma unui pliant, cât şi online. Promovarea conacelor din judet este un proiect care doreşte să atragă şi atenţia autorităţilor, spune directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş, Delia Barbu.
„Ceea ce am încercat noi este inclusiv să atragem atenția asupra potențialului turistic pe care îl pot avea aceste conace și castele, dacă sunt reabilitate, pe de o parte. A doua precizare este legată de conacul Nicolici pentru că deja au început discuțiile și sunt avansate pentru a-l introduce într-un proiect european pe care vrem să îl scriem împreună cu parteneri din Serbia. Lucrurile sunt avansate iar proprietarii au făcut demersuri din punctul lor de vedere”, a declarat Delia Barbu.
APDT dar şi alţi reprezentanţi ai turismului bănăţean, vor fi prezenţi al Romexpo, la sfârşitul lunii februarie, pentru Târgul Naţional de Turism.

Radio Timisoara, 30 ianuarie 2018