Contribuţiile statelor membre la bugetul Uniunii Europene ar putea să crească de la 1,1% din PIB

Contribuţiile statelor membre la bugetul Uniunii Europene ar putea să crească de la 1% din PIB, cât sunt acum, la 1,1%, pentru a acoperi pierderea contribuţiei Marii Britanii după ieşirea din Uniune. Comisarul european Corina Creţu a declarat pentru Radio România Actualităţi că şefii de stat şi de guvern vor analiza o propunere în acest sens a Comisiei Europene pe 23 februarie. Corina Creţu a mai spus că este posibil ca accesul la fonduri europene să fie condiţionat de situaţia statului de drept şi a independenţei justiţiei.
Corina Creţu: Eu, personal, cred că statul de drept este o noţiune fundamentală. Pentru orice stat membru atunci când a aderat la UE ar fi trebuit să ştie că UE este o familie în primul rând de valori la care aderăm. UE nu este doar un bancomat, toate statele membre au şi obligaţii şi responsabilităţi. Un mecanism trebuie să existe din punctul meu de vedere şi sunt două variante, una este de a crea un mecanism separat de fonduri, alta este de a tăia din fondurile europene pe orizonatală, deci nu numai fondurile de coeziune, ci toate instrumentele financiare.
Realizator: Interviul integral cu comisarul Corina Creţu va fi difuzat, în această seară, în emisiunea „Accente Europene”, de la ora 21:00./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie