Nadia Comăneci cere „schimbări drastice” în cadrul Federaţiei de gimnastică a SUA

Superstarul din gimnastică, Nadia Comăneci, a cerut „schimbări drastice” în cadrul Federaţiei de gimnastică a SUA (USA Gymnastics), organism zguduit de scandalul în care a fost implicat doctorul condamnat pentru abuzurile sexuale comise împotriva tinerelor atlete. Campionii olimpici precum Simone Biles şi Aly Raisman au acuzat Federaţia de gimnastică şi Comitetul Olimpic al SUA (USOC) că au eşuat timp de mai mulţi ani să ia măsuri în privinţa plângerilor şi nu au protejat atleţii.

Consiliul de conducere al echipei de gimnastică a SUA a demisionat săptămâna trecută, sub presiunea venită din partea USOC. Între timp se desfăşoară anchete în ambele instituţii. „Sunt necesare schimbări drastice la Federaţia de gimnastică a SUA şi este nevoie de implementarea unor reguli pentru siguranţa tuturor atleţilor”, a declarat luni şi marţi Nadia Comăneci, în vârstă de 56 de ani, fără însă a indica tipurile de modificări pe care le consideră că ar trebui introduse. Nadia Comăneci a declarat că a făcut aceste comentarii ca o persoană din afara sistemului căruia îi pasă de siguranţa copiilor. „Pot spune doar că, în mod clar, este nevoie de o schimbare, una care prioritizează siguranţa copiilor”, a precizat fosta campioană olimpică. Doctorul Larry Nassar, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută de o instanţă din Michigan la o pedeapsă cu închisoarea de până la 175 de ani pentru abuzarea sexuală a gimnastelor.

În cursul acestei săptămâni, fostul doctor al lotului olimpic urmează să primească sentinţa într-un alt proces, fiind judecat pentru acuzaţii similare de un alt tribunal din Michigan. „Îmi pare rău pentru tinerele domnişoare care au fost abuzate şi le admir pentru curajul de a vorbi despre asta”, a declarat Nadia Comăneci, care a făcut istorie devenind prima gimnastă care a obţinut un zece perfect la olimpiadă, pentru ţara sa, România, în cadrul Jocurilor Olimpice din 1976 de la Montreal. Comăneci, care a fugit în SUA în 1989 cu puţin înainte ca Revoluţia română să îl înlăture pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu, conduce în prezent o academie de gimnastică în Oklahoma, alături de soţul său, Bart Coner, un gimnast american medaliat cu aur olimpic.

În 1990, Comăneci a declarat reporterilor că românul care a ajutat-o să fugă din ţară a ţinut-o captivă timp de trei luni şi i-a furat banii. A refuzat să discute despre abuzurile din trecutul său. Comăneci, care avea 14 ani când a câştigat trei medalii olimpice de aur în 1976 şi a mai câştigat altele două la Moscova patru ani mai târziu, a declarat că este de părere că atenţia ar trebui să se îndrepte către victimele lui Nassar. „Este important ca lor să li se facă dreptate şi să li se acorde tot sprijinul necesar”, a precizat fosta campioană Comăneci. „Părinţii ar trebui să ştie în permanenţă că în orice mediu sportiv, copiii lor se află în siguranţă”./cstoica/fcostea

www.reuters.com – 31 ianuarie