Fostul director al SRI George Maior va fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI

Ambasadorul României în Statele Unite, fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, va fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI la sfârşitul acestei luni. Detaliile audierii au fost convenite la întâlnirea pe care a avut-o astăzi preşedintele comisiei, Claudiu Manda, cu ambasadorul Maior.

Reporter: Cătălin Purcaru – Întâlnirea dintre preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI şi ambasadorul României la Washington a durat o oră, timp în care au fost stabilite toate detaliile tehnice în vederea audierii din comisie. La finalul întâlnirii, George Maior a declarat că va răspunde oricând invitaţiei comisiei, pentru ca toate aspectele care apar în spaţiul public privind activitatea SRI în perioada când s-a aflat la conducerea instituţiei să fie clarificate.

George Maior: Cred că am avut o discuţie foarte bună. Este în interesul tuturor să clarifice anumite aspecte pe care le-aţi văzut în spaţiul public. Nu am nicio reţinere – cum nu am avut, de fapt, niciodată – în a mă prezenta la invitaţia unei comisii pentru a discuta orice aspect ridicat de membrii acelei comisii. Aştept cu nerăbdare să încheiem această discuţie; în acelaşi timp, să îmi realizez foarte bine mandatul de ambasador în Statele Unite.

Reporter: În 27 februarie este programată audierea lui George Maior în comisie, în calitate de fost director al SRI. Preşedintele comisiei, Claudiu Manda, a precizat că întâlnirea de astăzi a fost tehnică, pentru organizarea audierii.

Claudiu Manda: Am discutat partea de proceduri, cum ar trebui să facem, am semnat deja adresa oficială către domnia sa, în calitate de ambasador, care va merge oficial, la sediul ambasadei, şi către domnul ministru de externe, în care să-l rugăm să aprobe şi să dispună cele necesare pentru a fi posibilă această audiere. A spus că doreşte să vină la comisie, că doreşte să lămurească toate aspectele care îl vizează, că este inclusiv în interesul domniei sale, că doreşte să vină inclusiv cu un material despre cum a fost activitatea în perioada cât a fost directorul SRI – de când a ajuns, cum a găsit, cum era activitatea şi unde era SRI când a plecat de pe acea funcţie – şi, sigur, şi-a arătat disponibilitatea de a răspunde şi de a lămuri toate aspectele care îl vizează.

Reporter: Claudiu Manda a mai precizat că la audieri în comisie vor fi invitaţi şi fostul adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al statului, Traian Băsescu, precum şi preşedinţii celor două camere ale parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie