Marian Oprea, campion național la 35 ani

Campionatul Național indoor din Sala Lia Manoliu a adunat în weekend la start crema atletismului românesc.

Campioană europeană de tineret la triplusalt în 2017, Andreea Panțuroiu a reușit cel mai notabil rezultat al primei reuniuni a Naționalelor Indoor. Noua sportivă de la CSM București a sărit 14.22 metri, a treia performanță a sezonului pe plan mondial.

1Eleva antrenoarei Mihaela Nicoară va participa apoi pe 8 februarie, alături de elita mondială a acestei probe, la concursul IAAF World Tour de la Madrid, iar pe 17 februarie va reprezenta România la Campionatul Balcanic de la Istanbul, unde își propune cucerirea medaliei de aur. Marele vis rămâne însă o medalie la CM Indoor de la Birmingham (1-4 martie).

„Nu sunt tocmai mulțumită deoarece doream să îmi dobor recordul personal de 14.33, dar mă bucură titlul național pentru noul meu club. Am avut ceva emoții  la primele sărituri pentru că am schimbat strategia și nu am fost obișnuită cu viteza pe care am degajat-o pe elan, dar știam că îmi pot reveni și să sar bine până la urmă.  Conta și rezultatul pentru că la Campionatul Mondial se califică automat primele 16 atlete din topul mondial ca performanțe sau cele care îndeplinesc baremul de 14.30 metri. Sper ca anul acesta să pot ajunge chiar la 14,50 metri”, a precizat Andreea Panțuroiu.

„Struțul” își dorește un rezultat bun la Mondiale

2Vicecampionul olimpic din 2004, Marian Oprea a cucerit titlul național pentru CSM București la triplusalt. Deși printre adversarii săi s-au aflat sportivi care nu erau încă la școală pe vremea când „Struțul” lua argintul olimpic la Atena, veteranul spune că este încă motivat să facă performanță pe plan internațional.   „Sunt bucuros că încă pot face ceea ce îmi place. Sper să îmi pot îmbunătăți rezultatele pentru a participa la un nivel bun la Campionatul Mondial de sală de la Birmingham. Aceasta este realitatea în atletismul românesc, important este că încă mai există atleți din generație mai veche suficient de motivați să continue și astfel să atragă cât mai mulți practicanți în acest sport. Momentan vreau să îmi valorific toată experiența acumulată în calitate de sportiv, apoi mai vedem”, a precizat Marian Oprea.

Sprinter minune la 16 ani

3Într-o probă dominată de atleții de culoare pe plan mondial, România are un „sprinter minune” care bate recorduri de precocitate la foc automat. Legitimat la CSM București, Cristian Mirel Stoica a doborât un nou record național de juniori în seriile probei de 60 metri plat, el alergând distanța în 6.86 secunde. El a participat în finala seniorilor și a ocupat totodată locul 3 la categoria tineret sub 23 ani, deși are doar 16 ani! „Obiectivul era unul chiar și mai tare, dar sunt mulțumit cu acest timp. Adversarii fiind mai mari, am avut motivație să trag și mai tare.  Competiția contra seniorilor mă ambiționează, nu am emoții, știu că nu e concursul meu, deci nu am nimic de pierdut și mă pot autodepăși. Îmi doresc o medalie la Balcaniadă și să îmi îndeplinesc baremul de juniori pentru Campionatul Mondial”, a punctat tânărul sprinter de la CSM București.

Surpriză la lungime masculin

Cele mai multe titluri naționale la seniori le-a adunat CSA Steaua București (7), pe locul secund clasându-se CSM București (5 medalii de aur).  Braşoveanul Cristian Staicu (CS Ţara Bârsei) a furnizat surpriza zilei a doua a Campionatelor Naţionale de atletism, impunându-se clar la săritura în lungime, cu un rezultat meritoriu – 8,09 m, fiind urmat la distanţa considerabilă de stelistul Valentin Toboc – 7,67 m şi de dinamovistul Andreas Bucşa – 7,65 m. El ocupă locul 3 pe plan mondial după chinezul Yuhao Shi – 8,16 m și americanul Marquis Dedy – 8,13 m.

Stefan Gavan – PR Manager Sports Net