2018. február 6

Stratégiai cél Románia számára a Moldovai Köztársaság EU-csatlakozása

Stratégiai cél Románia számára a Moldovai Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozása – erősítette meg Teodor Meleşcanu külügyminiszter kedden Bukarestben, miután moldáv kollégáját fogadta hivatalában. A megbeszélés után Meleşcanu és Tudor Ulianovschi moldovai külügyminiszter közösen tartottak sajtótájékoztatót. A román diplomácia vezetője elmondta: Moldova számára az EU-csatlakozás jelenti az egyedüli olyan lehetőséget, amely jólétet, biztonságot és szabadságot eredményezhet az ország lakosainak függetlenül az anyanyelvüktől és nemzetiségüktől. A sajtótájékoztatón Tudor Ulianovschi elmondta, Moldova európai irányultsága változatlanul alapvető fontosságú cél országa számára bel- és külpolitikájában egyaránt, mert ez fejezi ki legjobban a társadalom törekvéseit és az általa vallott értékeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt terjesztenek be a munkaügyi miniszter ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) valószinüleg a jövő héten egyszerű bizalmatlansági inditványt terjeszt be Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter ellen a bérezézési rendszer miatt. Mara Calista liberális képviselő kijelentette, hogy az egységes bértövény módositása és a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházása miatt a jövedelmek csökkenek egyes költségvetési kategória esetében.A liberálisok számitásba veszik a tanügyminiszter elleni egyszerű bizalmatlansági inditvány benyújtását is. A következő időszakban a PNL megvizsgálja egyes iskolák bezárására, illetve  a bérek növekedésének szavatolása érdekében más iskolák költségvetésének  mintegy 20%-al való csökkentésére vonatkozó intézkedések hatásait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Az államfő magánlátogatáson tartózkodik Németországban és Spanyolországban

Az Elnöki Hivatal közlése szerint Klaus Iohannis államfő február 10-ig  magánlátogatáson tartózkodik Németországban és Spanyolországban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A tavaly Vrancea megyében több mint 1200 új vállalkozást jegyeztek be

A tavaly bejegyzett vállalatok száma 200-al nagyobb a 2016-ban létrehozott új cégek számához képest. A szakemberek szerint remény van a megye gazdaságának fellenditésére, azonban a fiatal vállalkozók arra panaszkodnak, hogy nem részesülnek megfelelő támogatásba. A vállalatok nagyrésze korlátozott felellőségű társaságként szerepel és a cél az, hogy mindegyikük egy vagy több új munkahelyet biztositson a munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében. Vaslui megyében jelenleg több mint 1.400 állástalant tartanak nyilván. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Megoldódik az egészégügyi biztositások kérdése

A  Bukaresti Értéktőzsdén tartott konferencia keretében Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a kormány sürgősségi  rendeletet dolgoz ki  a 600-as adóügyi nyilatkozat leadási határidejének kitolódása miatt keletkezett helyzet megoldására.A 600-as űrlap a társadalombiztosítási  és az egészségbiztosítási járulékokra vonatkozik, és azoknak a magánszemélyeknek kell kitölteniük, akiknek a nem fizetésből származó bevételük 2017-ben meghaladta a minimálbér tizenkétszeresét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Demeny Andrei, RADOR